Jak si nejlépe napsat životopis

 Ostatní 
21. února 2020 10:24 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Životopis si řádně promyslete třeba i s kolegy Depositphotos
Rozhodli jste se pro změnu zaměstnání a nejste si jisti, co všechno do životopisu napsat, a co naopak raději ne? Nevíte, jestli platí stejné požadavky jako před lety, kdy jste psali svůj první životopis? Na to všechno vám odpoví následující řádky.

Co přiznat, co zatajit, na co upozornit? To jsou otázky, se kterými si láme hlavu snad každý, kdo tvoří svůj životopis. Jistě, mnozí z nás už mají životopis v „kostce“ napsaný ze svého minulého povolání. My vám ale poradíme, jak ho vyšperkovat, abyste co nejlépe zapůsobili hned na první pohled.

Stačí jedna A4

Životopis je reklama na vaši osobu, kdo jste, co umíte, a co případně ne. Nesnažte se však udělat ze životopisu slohové cvičení. Personalista dostane na stůl desítky životopisů a pročítat si sáhodlouhý výčet vašich dobrých vlastností ho asi nepobaví. Dlouhé řádky jen tak přeletí okem a mohou mu tak uniknout informace, které by naopak měl znát.

Vyberte správné písmo

Personalisté dostanou váš životopis do PC, proto je dobré zamyslet se nad písmem a jeho velikostí. Zapomeňte na umělecké styly, volte raději z těch klasických, jako je Calibri nebo Arial. Zbytečná je také přemíra tučných zdůraznění, kurzíva apod. Skutečně nejde u umělecké dílo.

Nepište zbytečnosti

Nepiště věci, které jsou dnes samozřejmé jako psaní a čtení. To, že umíte pracovat s chytrým telefonem nebo na počítači, je dnes už téměř samozřejmostí a nijak tím neoslníte. Neuvádějte ani dovednosti, které vám v nové práci budou k ničemu. To, že umíte hrát na klavír, vám např. ve strojírenském průmyslu opravdu cestu neotevře. Spíše se zaměřte na práci novou a hledejte klady k ní vhodné. Snažte se vydolovat z podvědomí dovednosti, které vám pomohou právě k vysněné pozici, životopis tak trochu vylaďte.

Datum narození a adresa

Podle nových zákonů již nemusíte udávat ani adresu, ani datum narození. Je to čistě na vás. Jako kontakt na sebe uvádějte pouze e-mail a mobilní telefon. Pokud máte pocit, že vás právě kvůli věku na pohovor nepozvou, jednoduše ho neuvádějte, není to povinné.

Neuvádějte dlouhou praxi

Praxi neuvádějte delší než posledních 5-10 let. Starší popište jen stručně, anebo vůbec. Např. rok 1990 - 2010: práce ve školství (ve strojírenství, v zemědělství apod.). Více se zaměřte na práci z nedávných let a tomuto věnujte skutečně velkou pozornost. Zdůrazněte úplně všechno, co vás o minulé práci napadne. Nezapomeňte, že záleží na úhlu pohledu. To, co pro vás znamená naprostou rutinu, pro druhého může znamenat vysoké pracovní nasazení. Pod každou pracovní pozicí se může skrývat náročně odlišná praxe. Např. v jednom podniku administrativní pracovnice třídí poštu, bere telefony a vaří kafe, v jiném podniku však může připravovat podklady pro smlouvy, prezentace, faktury apod. Nepodceňujte se proto a uveďte konkrétně, co celý den v práci děláte.

Pravopis

Žádat o práci s pravopisnými chybami je neomluvitelná věc. A není proto divu, že takové životopisy se posouvají dozadu. Jistě, chyba mohla vzniknout nedopatřením nebo ji prostě nevidíte. Vytvořený životopis si proto po jeho úpravách znovu přečtěte, a pokud si nejste jistí, nechte si poradit odborníkem. Někdy postačí, když si životopis přečtete dvakrát, a vrátíte se k němu až druhý den. Budete odpočinutí a chybu snadněji najdete.

Cizí slova jen omezeně

Nepoužívejte cizí slova, pokud jim dokonale nerozumíte. Místo toho, abyste zvýšili své plusové body, se můžete ztrapnit. Pokud se hlásíte do české firmy, mluvte a pište česky. Cizí slova nepoužívejte raději vůbec nebo jen velmi omezeně (např. administrativa, export, exkurze apod).

Názor jiného člověka

Zkuste otestovat u někoho jiného váš životopis tak, že mu ho dáte přečíst. Pokud ho pochopí a dokáže zopakovat nejdůležitější informace, máte vyhráno. Pokud je zmatený, budete se muset pustit znovu do práce a životopis zpřehlednit. Pokud neuspějete a stanete se nezaměstnaným, tak to zkuste jinde znovu. Více čtěte zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve