Kalhotky, které nemusíte prát déle než týden existují. Dánové představili speciální materiál

 Ostatní 
10. února 2020 10:05 / Blanka Štiková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kolekce SilverTech představuje šetrnější alternativu pro životní prostředí Twitter
Údělem spodního prádla je, že se kvůli hygieně musí každý den měnit a prát. Tak jsou lidé navyklí. Ovšem designeři z Dánska přišli s materiálem, díky kterému nebudete muset tak často prát.

Dokážete si představit, že byste nosila kalhotky, které nebudete muset prát minimálně týden? Na jaké bázi toto spodní prádlo funguje a je to vůbec hygienické?

Důvod výroby

Napadá vás otázka, proč někdo vymyslí podobné netradiční spodní prádlo, jako jsou kalhotky, které lze nosit přes týden bez jeho praní? Důvodem nebyla podpora lenosti jedinců, jak by se mohlo zdát. Skupinka mladých mužů z Dánska ze studia Organic Basics, která prádlo vymyslela, se jen snažila najít šetrnější alternativu pro životní prostředí, časté praní spodního prádla totiž podle nich není právě nejhospodárnější.

Unikátní dámská a pánská kolekce SilverTech představuje jakousi ukázku udržitelného životního stylu, kdy omezíte plýtvání vodou a energiemi, a tak ušetříte zároveň čas i peníze. Podle serveru Business Insider totiž právě praní a sušení prádla představují až dvě třetiny z celkového zatížení životního prostředí, které je vyprodukováno jedním kusem oblečení. Společnost Organic Basics zahájila svou první kolekci produktů v roce 2017, finance do začátku firma získala od dárců v kampani na platformě Kickstarter.

Proč takové oblečení chtít?

Pokud si říkáte, kdo by tak mohl podobné spodní prádlo chtít, tak odpověď je jednoduchá. Lidé, kteří berou ohled na přírodu a životní prostředí, ti totiž často shánějí udržitelnější výrobky. To, že stále více lidí chce šetřit životní prostředí, dokazuje navíc například i výzkum společnosti Nielsen z roku 2015, podle něhož je až 66 % zákazníků po celém světě ochotno připlatit si za šetrnější značku k životnímu prostředí. To mimo jiné potvrzuje už jen samotný zájem lidí o podobné projekty, jako je SilverTech či jiné crowdfundingové kampaně.

Jedno je jisté, módní průmysl a tím spíše pak životní prostředí potřebuje udržitelnější přístup, v současné době za sebou totiž obchod zanechává spíše negativnější dopady. Studie od Ellen MacArthur Foundation například poukazuje na to, že pokud vše půjde stejným tempem jako doposud, tak textilní průmysl do roku 2050 ztrojnásobí svoji spotřebu energie, a tím by představoval 26 % celosvětových emisí, to by byl mnohonásobek třeba oproti roku 2015, kdy emise z textilního průmyslu tvořily pouhá 2 %.

Jakto, že vydrží déle?

Co může za to, že vám speciální spodní prádlo vydrží až několik týdnů? A může pak vůbec být takové prádlo čisté a hygienické? Prádlo SilverTech obsahuje speciální stříbrná vlákna, ta nejen, že dokáží pohlcovat pachy, ale mají také antibakteriální účinek. Podle firmy Organic Basics stříbro obsažené v oblečení zabíjí 99,9 % všech bakterií a zápachu v oděvu, jde proto o hygienický materiál i bez častého praní. A kde že jste ještě mohli o stříbru, tedy o hlavní složce tohoto prádla, slyšet? Stříbro používá například NASA k čištění vody pro astronauty, a to právě kvůli jeho antimikrobiální vlastnosti. 

Další složkou je pak mechanicky recyklovaný nylon, ten patří mezi extrémně udržitelné materiály a k tomu je velmi lehký a prodyšný. Mimo to speciální prádlo pomáhá k regulaci tělesné teploty. Pro větší pohodlí je prádlo vyráběno bezešvou technologií. Oblečení jsou nyní vyráběné ze 100% recyklovaných materiálů.

Nabídka a cena

Pro dámy nabízí SilverTech nejen kalhotky, podprsenky a ponožky, ale také třeba ostatní oblečení jako sportovní legíny, trička či šortky. Na své si přijdou také muži, pro které kolekce nabízí boxerky, ponožky, trička či sportovní legíny. A za kolik se dá kolekce SilverTech sehnat? Ceny jednotlivých oděvů se liší, pohybují se od 20 eur (v přepočtu kolem 500 Kč) za jeden kus až po 200 eur (v přepočtu 5 000 Kč) za výhodné balíčky po více kusech.

Nosit či nenosit?

Speciální spodní prádlo SilverTech je pro přírodu jistě šetrnější než to obyčejné, je však jen otázkou, zda by bylo člověku příjemné nosit jedny kalhotky delší dobu než jeden den. S touto představou se asi zrovna každý nezžije, byť to může být sebehygieničtější. I když na druhou stranu zájem o ekologii v dnešní době stoupá, tak třeba vzroste i zájem o podobné výrobky. Dále čtěte: Jak v zimě boty ochránit tak, aby vám sloužily co nejdéle.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod