Jak vybrat sjezdové lyže

 Ostatní 
07. ledna 2020 06:32 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr vhodných lyží je hodně důležitý Depositphotos
I když počasí není typicky zimní, na mnoha místech se už lyžuje. Jestli se také chystáte někam na svah a rádi byste si pořídili nové lyže, možná se vám hodí pár informací, jak vybrat ty správné. Trh je totiž lyžemi tak přesycen, že se v jednotlivých typech lyží neznalý člověk snadno ztratí.

Než se pustíte do výběru lyží, odpovězte si na tyto otázky:

  • Jaký jste lyžař? (začátečník, pokročilý, sportovní lyžař, expert-závodník)
  • V jakém terénu popř. lokalitě budete lyžovat? (upravený svah, mimo svahy, v ČR, v zahraničí, za domem...)
  • Jak často budete lyžovat? (příležitostně, 14 dní v roce, co to jde...)
  • Jaký preferujete styl jízdy? (délka oblouku, rychlost, fun, kamikadze...)
  • Jaké máte fyzické parametry? (váha, výška, muž x žena)

Na otázky si musíte odpovědět opravdu zodpovědně, nadhodnocením či podhodnocením docílíte jen špatného výběru lyží, které nebudou odpovídat vašim potřebám. Lyže vybírejte maximálně o řadu výš, než jsou vaše schopnosti. Tak zůstane prostor pro výkonnostní růst. Při výběru lyží je pak třeba sledovat hned několik parametrů.

Délka lyže

Délka se liší typem a určením lyže, přičemž v každé podkategorii je nutná korekce délky podle fyzických parametrů. Při boomu carvingových lyží platilo, že čím menší, tím lepší, ale dnes už se délka opět prodlužuje a je čistě na preferencích lyžaře. Obecně se dá říct, že čím delší lyže, tím je lyže rychlejší a také stabilnější. Naopak kratší lyže je točivější a lépe ovladatelná, ale ve větší rychlosti nestabilní.

Geometrie lyže

Znamená šířku lyže na špičce, ve středu a na patce. Tyto rozměry jsou důležité pro určení kategorie a vlastností lyží. Široká špička umožňuje agresivní zahájení oblouku, ale při jízdě rovně bude dělat lyži neklidnou. Šířka pod patou dělá lyži buď univerzální nebo ortodoxně laděnou do určité kategorie. Širší lyže je univerzální, ale s rostoucí šířkou se stává materiálem do hlubokého sněhu. Naopak užší lyže bývá sportovnější a určená na upravené nebo závodní tratě. Rozměr paty dává možnost lyži (ne)smýkat oblouk. Užší pata umožňuje pohodlnější (smýkaný) výjezd, naopak na širší můžete být mnohem agresivnější (řezaný oblouk).

Rádius lyže

Rádius lyže znamená laicky řečeno oblouk, který by lyže sama vykroužila, kdybyste ji zatížili a pustili ze svahu. Čím větší číslo, tím větší oblouk a opačně. Za krátký oblouk (rádius) je považována hodnota cca do 13 až 14 m, střední 14 až 17 m a dlouhý 17 m a výše. Výrobci většinou uvádějí rádius jen u jedné délky lyže – např 162 cm (r=15 m), což ale znamená, že u delší varianty bude i větší rádius a opačně.

Torzní tuhost lyže (ve zkrutu)

Udává, jak lze lyži „podélně zkroutit“. Zkrut je u lyže nežádoucí vlastnost, protože čím měkčí, tím horší vedení stopy a celkové jízdní vlastnosti (hlavně na tvrdé sjezdovce).

Tvrdost lyže v průhybu (flexe)

Znamená, jak moc se dá lyže podélně prohnout. Je to velice důležitý faktor, který ovlivňuje chování lyže. Tady platí, že čím tvrdší lyže, tím lepší lyžař by měl být. Naopak lyžař začátečník by měl vybírat spíše lyže s měkčí flexí. Zapomenout se ale nesmí ani na váhu lyžaře – větší váha vyžaduje tužší (tvrdší) lyži. V opačném případě lyže nebude pružit a je vhodná jen na to „nějak“ sjet dolů.

S novými výrobními technologiemi a konkurenčním bojem mezi výrobci přišlo na trh velké množství typů lyží a není lehké se v nich zorientovat. Všechny kategorie se částečně prolínají.

Slalomová lyže (SL)

Takzvaná slalomka se u každého výrobce těší velké pozornosti, protože se v ní většinou nachází to nejlepší z technologií, kterými výrobce disponuje. Ale neplatí to samozřejmě absolutně. Firmy většinou nabízejí několik druhů slalomek, které se liší geometrií a tvrdostí. TOP slalomka by měla být max. agresivní a také tuhá. Důraz je kladen na krátký oblouk, respektive točivost. Rychlost v přímé jízdě je druhořadá, rozhodujícím faktorem je schopnost držet stopu v oblouku a ochota jít rychle z jednoho oblouku do druhého. Rádius se pohybuje do 13 m a střed je velmi úzký – cca 65 až 68 mm. Slalomovou lyži by si měli pořídit jen opravdu dobří jezdci s výbornou fyzičkou. POZOR! Slalomka si potrpí na dobře připravený a tvrdý svah!

Doporučená délka: -25 cm až -10 cm od postavy, s rostoucí délkou se slalomka stává „univerzálnější“ lyží.

Obřačka (GS)

Jedná se o lyži na obří slalom, z čehož vyplývá, že její hlavní doménou je rychlost a klidné chování v dlouhém oblouku. Většinou je v ní použitá podobná technologie jako ve slalomové lyži, ale samozřejmě s jinou charakteristikou. Vyžaduje také velmi dobrého lyžaře a výbornou kondici. Tak jako slalomka je doma na upravené a tvrdé sjezdovce. Rádius se pohybuje v rozmezí 17 až 22 m a jsou pod patou cca o 2 až 3 mm širší než slalomky.

Doporučená délka: -5 cm až +10 cm v závislosti na schopnostech, váze a preferencích lyžaře.

Racecarverová lyže

Je tak trochu více hravá obřačka, a to z ní dělá velice oblíbený typ lyže. Jedná se o sportovní lyži, která není tak úzce vyhraněná jako slalomka nebo obřačka, ale stejně jako ony ji využijete hlavně na upraveném sněhu. Libuje si ve středně dlouhém oblouku, z čehož vyplývá i rádius, který se pohybuje v rozmezí 14 až 18 m. Střed lyže je široký cca 68 až 69 mm plus minus centimetr v závislosti na přesném typu a určení. Širší znamená univerzálnější.

Doporučená délka: -20 cm až -5 cm v závislosti na schopnostech, váze a preferencích lyžaře.

Crosscarverová lyže

Tzv. crossky jsou opět spíše sportovní lyže, ale výhodou oproti předchozím typům je mnohem menší „háklivost“ na podmínky na svahu. Optimální lyže na celodenní lyžování – ráno „manšestr“, odpoledne muldy nebo oranice... Je to dáno širším středem, který se tak neboří – je to sice na úkor rychlosti, ale ne všichni chtejí být u vleku nebo na opalovacím lehátku o pět sekund dříve než ostatní. Šířka pod patou je tedy cca 70 až 75 mm a rádius se pohybuje od 14 do 17 metrů.

Doporučená délka: - 15 cm až 0 cm opět v závislosti na schopnostech, váze a preferencích lyžaře.

Allmountain lyže

Jak již z názvu vyplývá, tato lyže si hory ani svah nevybírá. Je jí to jedno. Již z šířky pod patou 70 až 85 mm je jasné, proč tomu tak je. Lyže se nebude bořit, takže s ní v extrémním případě můžete i na lehký freeride (jízda v hlubokém sněhu). Nic ale není zadarmo, takže daní za tyto schopnosti je neklid při vyšších rychlostech a pomalejší odezva při nasazení do oblouku. Rádius je mezi 15 a 20 metry.

Doporučená délka: -15 cm až 0 cm.

Allround lyže

Jednoduše řečeno je to taková lidová lyže. Toleruje chyby, nevyžaduje takovou fyzickou kondici a dá se na ní jezdit celý den. V závislosti na tvrdosti a konstrukci si z této kategorie vybere úplný začátečník, zkušený lyžař nebo znovuobjevitel lyžování. Jejím revírem je sjezdovka, šířka pod patou osciluje kolem 70 mm a rádius je v rozmezí 13 až 17 metrů. Geometrie allround lyže je maximálně účelná, takže špička je širší - lépe se zahajuje oblouk - a patka spíše užší, aby s ní šlo lépe smýkat.

Doporučená délka: -25 cm až -5 cm.

Dámská lyže

Tento pojem asi není potřeba vysvětlovat. Každá firma je má v nabídce, a to tak, že jsou rozmístěné do všech kategorií viz výše. Hlavní rozdíly mezi dámskými a unisex lyžemi je lehčí konstrukce cca o 20 %, což zajišťuje pohodlnější transport a ovládání. Tyto lyže mají užší patku (lehčí ovládání a výjezd z oblouku) a od unisex lyží se samozřejmě liší i designem. O tom, jak se lyžovalo v dobách socialismu, jsme psali zde.

Doporučená délka: -20 cm až 0 cm v závislosti na kategorii a schopnostech.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím