Vrásky v obličeji o vás prozradí mnohé. Odhalí tvrdohlavého i zásadového člověka

 Ostatní 
25. prosince 2019 14:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vrásky prý o člověku prozradí víc, než by chtěl Depositphotos
Ať člověk dělá cokoliv, vráskám se stejně nevyhne. A věděli jste, že vráskám je zasvěcen i vědní obor metoposkopie? Existuje už od 16. století a podle jeho teorie lze z vrásek vyčíst opravdu mnohé. Například jakou máte povahu, charakterové rysy či informace o rodině nebo vašem zdraví.

Vráskami se podrobněji zabýval italský vědec, matematik, lékař a astrolog Gerolamo Cardano v první polovině 16. století. Byl jedním z nejvýznamnějších představitelů rozvoje přírodních věd v období renesance. Podle rýh v obličeji prý dokázal bezpečně určit, zda se nějaká žena dopustila nevěry, nebo zda byl člověk dobrák či naopak darebák.

Metoposkopie určuje charakter člověka z rysů obličeje a je založena na kombinaci astrologie - každá vráska symbolizuje jednu planetu - a pozorování stovek tváří. Jde o jednu z forem fyziognomiky. V 16. století se metoposkopií v českých zemích zabýval Tadeáš Hájek z Hájku.

Sedm vrásek na čele

Předtím, než Cardano napsal své dílo o výkladu obličeje, pozoroval a podrobně zkoumal tváře tisíců lidí, na základě čehož vzniklo okolo 800 obličejových nákresů, každý s astrologickými značkami a označeními osobních vlastností a charakteru.

Na pojmenování sedmi vrásek na čele přitom používal sedm vesmírných těles - vrásku nejblíže k nosu pojmenoval Měsíc, dalších šest Merkur, Venuše, Slunce, Mars, Jupiter a Saturn. Samozřejmě, v reálném životě má většina lidí "pouze" dvě, tři nebo čtyři vrásky, takže odborníci na metoposkopii si vystačí s několika svislými a vodorovnými čarami na čele, ale Cardano byl důsledný a podrobně popsal všechny možné kombinace.

Tajemství čar

Dlouhé a nepřerušované vodorovné vrásky na čele vyjadřují upřímnost, svědomitost a zásadovost. Platí to bez ohledu na to, ke kterým vesmírným tělesům jsou vrásky přiděleny. Krátké svislé čáry zas symbolizují nečekané změny. Lidé, kteří mají na čele jednu výraznou vodorovnou rýhu, měli zřejmě těžké dětství. V dospělosti proto usilovně pracují a díky své vytrvalosti nejednou dosáhnou úspěchu. Podle Cardona však mají zároveň sklon starat se v první řadě sami o sebe, potřeby a přání jiných lidí jsou na vedlejší koleji. 

Máte na čele tři zakřivené vrásky? Podle renesančního vědce to znamená jediné - jste ješitní prostopášníci. Pokud jsou ale tři čáry rovné, jste naopak hloubající, často si děláte starosti, ale zároveň vždy každý problém vyřešíte.

Dvě vrásky zase hodně prozrazují o vztazích v rodině. Pokud jsou obě vrásky stejně dlouhé a hluboké, daný člověk má dobré vztahy se svými blízkými, mezi lidmi je oblíbený a daří se mu v jakékoliv oblasti, ve které se rozhodne využít svůj rozum. Pokud je horní vráska kratší a méně výrazná než dolní, jde o člověka, který se v těžkých momentech nedokáže spolehnout na podporu blízkých nebo přátel. 

Rýhy nad nosem 

Jedna kolmá rýha nad nosem je typická pro tvrdohlavé a houževnaté lidi, kteří se obvykle nevzdávají a vytrvale, cílevědomě krůček po krůčku směřují k tomu, co si vytyčili. Nejsou to zrovna romantici, spíše silní pragmatici. Osoby se dvěma kolmými vráskami nad nosem jsou považovány za velmi empatické, laskavé a chápavé a starají se o každého ve svém okolí. Velmi jim záleží na tom, zda si jich ostatní váží.

Vlastnosti jako hloubavost, zadumanost či logický přístup vyrývají do čela tři svislé vrásky. Mají je lidé, kteří si vše i několikrát rozmyslí, než se dopracují k rozhodnutí. Nedokáží se rozhodnout, dokud nejsou přesvědčeni o tom, že měli dostatek informací, které vyhodnotili, a proto se rozhodli správně. Jsou loajální, zodpovědní a starají se o všechny rodinné příslušníky.

Vykřičníky nad obočím

Někteří lidé mají nad obočím krátké, mírně šikmé vrásky, které jsou jako malé vykřičníky. Znamenají, že jde o člověka se sklony reagovat přehnaně, stačí málo a vyletí jako čertík z krabičky. I kdyby chtěli, neumějí se ovládat, proto je často trápí nevyrovnanost a smutek. Jejich neuvážené výbuchy totiž situaci často ještě zhorší.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008