Hygienické zásady při přípravě a následném skladování bramborového salátu

 Ostatní 
22. prosince 2019 12:08 / Eva Vogelová
  4
📷
5 fotografií v galerii
Štědrý večer si bez bramborového salátu dokáže představit málokdo Depositphotos
K Vánocům neodmyslitelně patří kapr s bramborovým salátem. Spousta lidí si tento pokrm uchovává na několik dní. Pokud patříte mezi ně, zjistěte, jaké zásady byste měli dodržovat při jeho přípravě a skladování, aby vám vydržel co nejdéle.

Bramborový salát je příloha ke kapru, který se jako tradice prosadil teprve v minulém století. Dnes si bez něj Štědrý večer dokáže představit opravdu málokdo. Mnohým z nich tolik chutná, že si ho rádi dají i v dalších dnech. Z toho důvodu bramborového salátu udělají více a uschovají ho. Problém je, že má pouze určitou trvanlivost. Pokud se nedodrží zásady správné hygieny a uschovávání, mohou vás postihnout střevní potíže.

Příprava bramborového salátu

Při přípravě bramborového salátu je potřeba dodržovat striktní hygienu, což spousta lidí nedělá. Většina lidí krájí na jednom prkénku úplně všechno, aniž by ho mezitím umyla. Kromě toho, že umyjete důkladně zeleninu, často během přípravy myjte prkénko i své ruce.

Ve chvíli, kdy salát budete mít hotový, nabírejte ho vždy čistou lžící a nenechávejte ji dlouho v nádobě se salátem. Díky těmto zásadám vám salát může vydržet déle. Nebude se v něm množit velké množství bakterií.

Cibule je riziková potravina

Možná si myslíte, že nejrizikovější surovinou v salátu je majonéza. Mýlíte se, protože majonézy procházejí pasterizací, takže jsou v nich zničeny veškeré bakterie. Mnohem hůře je na tom cibule. Z ní se uvolňuje šťáva, kvůli které se salát rychleji zkazí. Ideální by bylo, kdybyste cibuli do salátu vůbec nedávali. Pokud se bez ní neobjedete, přelijte ji nejdříve horkou a poté studenou vodou, abyste eliminovali bakterie.

Uchovávání bramborového salátu

Salát dejte do velké misky, kterou přikryjte a schovejte do lednice. Když si ho budete nabírat na talíř, nenechávejte ho dlouho venku. Při pokojové teplotě se v něm budou rychle šířit bakterie, díky kterým se salát za chvíli zkazí.  

Typické je, že lidé chodí do lednice salát často ujídat. Čím častěji to budete dělat, tím se do něj dostane více mikroorganismů z vašich úst, které napomohou k jeho rychlému zkažení. Pokud ho budete chtít jíst, dejte si ho vždy na čistý talíř.

Díky tomu, že dodržíte výše zmíněné zásady, salát vám vydrží zhruba čtyři dny. Jíst ho pátý den by byl už poměrně velký risk. Dále čtěte: Jak se vyhnout vánočnímu přejídání?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky