Legendami opředený Měsíc má prý tajemnou moc. Je tomu skutečně tak? Možná vás překvapíme

 Ostatní 
17. prosince 2019 16:22 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Měsíc bude vědce zaměstnávat ještě dlouho Depositphotos
Měsíc. Tajemný a nejrůznějšími mýty a legendami opředený, vzdálený téměř 384 000 kilometrů od Země. Kolik o něm a jeho vlivu na člověka již bylo provedeno studií. Legendy s ním spojené jsou staré jako lidstvo samo. Dnes ale máme k dispozici vědu, která by měla dát jasnou odpověď. Ale ani vědci se často neshodnou.

Častým argumentem, “dokazujícím” vliv Měsíce na lidské tělo, je fakt, že právě on zvedá oceány a zapříčiňuje příliv a odliv. Odliv a příliv oceánů je sice důsledkem gravitační síly Měsíce, která však nemá téměř žádný vliv například na hladinu jezer, protože jejich plocha je mnohem menší než plocha oceánů, natožpak na člověka. Jeho vliv je ale často přeceňován. Pravdou ovšem je, že z fyzikálního hlediska má Měsíc na Zemi stabilizační efekt. Bez vlivu Měsíce a jeho gravitace by planeta Země mnohem více podléhala vlivům přitažlivých sil ostatních těles sluneční soustavy.  

Co říkají výzkumy

Do dnešního dne se uskutečnilo množství studií a výzkumů zaměřených na vliv Měsíce na člověka, většina z nich nenašla žádnou spojitost mezi Měsícem a zkoumanými jevy.

Realizovaly se například studie, zkoumající množství nehod, epileptických a astmatických záchvatů, násilných činů, nehod nebo napadení člověka zvířetem v různých měsíčních fázích. A výsledek? Psi koušou stejně, ať je úplněk nebo ne, pacienti psychiatrických léčeben jsou neklidní i když je Měsíc v novu a nehody se stávají každý den. A co řeči policistů a pracovníků záchranných služeb o tom, že právě v době úplňku jsou nehody jakési “podivnější?” Inu, přiznejme si, když něčemu věříte, často vidíte věci právě tak, jak je vidět chcete. A stokrát opakované se často stává pravdou.

Dokonce ani rozšířené tvrzení, že menstruační cyklus žen je propojen s tím měsíčním se nepotvrdily. Ideální menstruační cyklus přece trvá 28 dní, Měsíci trvá cesta kolem Země 29,5 dne. Navíc, každá žena menstruuje v jiném čase, takže ani výpočty plodných dnů podle Měsíce nemají v podstatě žádný smysl.

Ovlivňuje Měsíc náš spánek?

Jediné, co se vědcům jednoznačně podařilo obhájit, je vliv Měsíce na kvalitu našeho spánku. Tvrzení, že během úplňku se spí hůře, se skutečně zakládají na pravdě. Světlo totiž “zabíjí” spánkový hormon a jasný Měsíc může způsobit neklidný spánek. Kolikrát jste se však v noci probudili a Měsíc zrovna nesvítil? Pokud však bude svítit, určitě si tuto událost zapamatujete. Psychologové tomu říkají selektivní paměť – pamatujeme si raději to, co zapadá do vašeho názoru.

Některé lékařské studie ovšem nevylučují, že na kvalitu lidského spánku má vliv i samotný lunární cyklus, který způsobuje, že mozková činnost indikující kvalitu hlubokého spánku, se za úplňku snižuje až o třicet procent. Lidem za úplňku tak průměrně trvá usnout o 5 minut později a poté spí o 20 minut méně než za novoluní. Podobný vliv byl prokázán i u dětí, jejichž spánek byl při úplňku u studovaného vzorku zhruba o 4,9 minuty kratší než v době novoluní. O zdravém spánku jsme více psali zde.

Dorůstající Měsíc - snáze se přibírá

Vše, co v následujících 14 dnech přijímáme, nás vyživuje, posiluje a má dvojnásobný účinek. Ale pozor, energetická jídla se v tomto období spíše přemění na nadváhu. To znamená, že snadněji přiberete.

Toto období je vhodné na tělesná cvičení, meditace, turistiku, pořádání nějaké činnosti, tvorbu. Užívejte tehdy tonizující, povzbuzující esence a prostředky na podporu či posílení jednotlivých orgánů. Na druhou stranu byste neměli začít s dietami a odtučňovací kúrami.

Ubývající Měsíc – nepřiberete

Naopak ubývající Měsíc přeje dietám a hubnete při něm více než při přibývajícím Měsíci. Ale pozor, žádné zázraky se nestanou a budete-li jíst dvojnásobně s výmluvou, že stejně nepřiberete, mýlíte se. V tomto období je vhodné začít s hubnutím, protože jde snáze a nakopne nás. Další hubnutí je pak lepší, ale musí být podpořeno zdravým jídelníčkem a vhodným pohybem. Pomůže i jednodenní hladovění, které přinese očistu celému tělu. Při hladovění se ale musí hodně pít.

Měsíc v úplňku

Nejsilnější fází Měsíce je právě úplněk, který dokáže ovlivnit i lidskou psychiku. Nejsme ale lidé stejní a každý reaguje jinak. Citlivější jedinci mohou zaznamenat zvýšené změny nálad, bolesti hlavy, nervozitu, popudlivost ba i úzkost. Hůře spí, nebo mají divoké sny. Vše, co se jim v době úplňku přihodí, prožívají daleko intenzivněji. Obecně jsou lidé v tuto dobu méně přístupní argumentům, nechce se jim příliš měnit své názory, takže veškerá jednání bývají složitější. Už naše prababičky věděly, že úplněk ovlivňuje léčivou sílu bylin, které v této měsíční fázi sbíraly.

I když moderní věda zatím nedokázala významný vliv Měsíce na chování nebo zdraví lidí, jisté je, že život na Zemi přece jen ovlivňuje – minimálně v živočišné říši. Ale zda si podle lunárních fází vybírat vhodný den na barvení vlasů, návštěvy příbuzných nebo večerní procházku parkem, si už musíte zvážit sám.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008