Chystáte si na zimu pořídit nové brusle? Poradíme, jak vybrat ty nejvhodnější

 Ostatní 
02. prosince 2019 10:54 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při výběru bruslí je třeba myslet na několik věcí Depositphotos
Rádi byste si v zimě zabruslili, ale potřebujete si pořídit nové hokejové brusle? Poradíme, jak nesáhnout vedle, ať už vyrazíte jen s kamarády na rybník, hrajete amatérskou městskou ligu nebo jezdíte na extraligovém kluzišti.

Vybrat si brusle podle velikosti a šířky boty je základ, jen to ale nestačí. Měli byste zohlednit i další aspekty, například styl bruslení nebo svou pokročilost. Mezi jednotlivými značkami a modelovými řadami existují velké rozdíly. Jde především o střih brusle, použité materiály, technologie zpracování a také o cenu. Než si tedy půjdete brusle vybírat, odpovězte si na otázky, pro jaký účel brusle chcete, jak dobře umíte bruslit či jak často budete na led chodit. Odpovědi vám následný výběr značně usnadní.

Obecně platí, že čím vyšší modelovou řadu vyberete, tím bude bota pevnější, s lepším vyztužením, nejnovějšími technologiemi a kvalitními matriály a noži. Díky tomu budou brusle více odolné a budete s nimi moci hrát hokej na vyšší úrovni.

Jak se vyznat ve velikostech

Brusle lze dělit podle několika parametrů. Základem je věk a velikost brusle. V obchodech se obvykle setkáte s těmito možnostmi:

  • Žákovské brusle (Yth) ve velikosti 24 – 32 (EU).
  • Juniorské brusle (JR) ve velikosti 33 – 39 (EU).
  • Seniorské brusle (SR) ve velikosti 40 – 48 (EU).

Některé značky nabízejí i větší velikosti, a to až do čísla 51 (EU).

Důležitá je i šířka brusle

Nezapomeňte vzít v potaz i šířku bruslí. Šířka hokejových bruslí se liší šířkou přední poloviny boty. Na výběr tak máte z šířky D (normální šířka) a šířky EE (širší varianta). Varianta EE je o asi 2 – 2,5 mm širší než standardní šířka D. Základní modely se pak dodávají pouze v šířce R (Regular). Tato šířka je nepatrně širší, ale zhruba odpovídá šířce D. Šířka EE je nejoblíbenější variantou.

Výběr brusle podle stylu bruslení

Každá brusle si nemusí sednout s vaším stylem bruslení. Proto si dejte pozor i na to, jakou intenzitu bruslení vaše vysněné brusle ještě unesou. Máte rychlé nohy, vyznáváte silový styl bruslení nebo máte nejraději vše pod kontrolou? Správný výběr modelové řady přizpůsobte podle vašeho stylu bruslení.

  • Frekvenční styl – tento styl vyjadřuje dynamickou rychlost, otočky, brzdy, starty, rozjezdy a náhlé změny směru.
  • Silový styl – vyznačuje se dlouhými odrazy, širokými oblouky a zároveň vyšší stabilitou.
  • Univerzální styl – tento styl je kombinací obou výše zmíněných. Jedná se o brusle s hlubším střihem, které jsou doplněné nejnovějšími technologiemi.

Roli hraje i pokročilost hráče

Brusle si můžete snadno vybrat také podle pokročilosti vašeho bruslařského a hokejového umění.

Rekreační bruslař či hobby hokejista

Bota pro rekreační hokejisty klade důraz na pohodlnou vnitřní výstelku a nízkou tuhost. Tyto vlastnosti odpovídají požadavkům hobby hráčů v oblasti komfortu a pohodlí. Nevýhodou je nižší ochrana chodidel a kotníků před nastřelením pukem nebo sekáním hokejkou. Největší předností hokejových bruslí pro hobíky jsou velmi nízké pořizovací náklady a bezproblémová dostupnost. Jsou ideální volbou pro ty, kdo se chystají vyrazit na veřejné bruslení, zamrzlý rybník či si s kamarády zahrát bezkontaktní hokej.

Nadšený amatér

Větší ochranu a pohodlí zajišťují lepší technologické postupy než u rekreačních bruslí. Zásadním rozdílem oproti hobby bruslím je větší konstrukční tuhost, která zajistí ochranu a oporu pro hráče. Brusle pak lépe zajistí přenos energie od nohou hráče až po ledovou plochu, takže se vám bude snadněji bruslit.

Brusle pro nadšené amatéry najdou využití především u hokejistů, kteří jsou zhruba 2× týdně na zimáku. Spolu s poloprofesionálními bruslemi je tato kategorie bruslí nejoblíbenější segment hokejových nadšenců.

Poloprofesionál

Poloprofesionální modely bruslí se vyznačují opravdu nabušenými technologiemi, kterými oplývají i profesionální modely, avšak jsou stále za velmi rozumnou cenu. Brusle z této kategorie mají vyšší tuhost, karbonem proložený použitý materiál, podrážky s perforací, vyztužené jazyky, symetricky tvarovanou výstelku s odvodem potu a další speciality.

Poloprofesionální brusle jsou ideální volbou pro hráče, kteří jsou na ledě třikrát až čtyřikrát týdně a jsou v pravidelném zápasovém procesu.

Profesionálové

Nejnovější technologie se snoubí s nejmodernějšími materiály a postupy. Brusle jsou maximálně tuhé a tvrdé. Poskytovaná ochrana je proto na nejvyšší možné úrovni ve spojení s komfortním pocitem nohou v bavlnce. Funkční materiály odvádějící vlhkost, měkká výstelka dokonce i kolem límců brusle, paměťové pěny s různou hustotou dle místa námahy, speciální vložka poskytující 100% oporu pro přenos energie, zpravidla jednodílné odlehčené skelety – to vše tyto brusle nabídnou.

Profesionální brusle jsou však cenově úplně někde jinde a jsou vhodné pro lidi, kteří jsou na ledě pětkrát až sedmkrát týdně nebo mají každý den pravidelný zápasový zápřah. Pokud ze zimních sportů upřednostňujete raději lyže, pouvažujte o pořízení páteřáku. O jeho výhodách jsme psali zde.

Tip: Ať už si pořídíte jakékoliv brusle, jejich životnost prodloužíte vhodnou údržbou. Pečujte o ostří nožů díky chráničům bruslí a čas od času je svěřte odborníkovi, který vám nože nabrousí.

Témata: brusle, zima, sport, bruslení
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum