Kde v EU stál loni alkohol nejvíce a kde nejméně? ČR patřila k nejlevnějším

 Ostatní 
04. listopadu 2019 07:32 / Blanka Štiková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nejvyšší ceny alkoholických nápojů byly loni ve Finsku, Irsku a Švédsku Pixabay
Ceny alkoholických nápojů v EU se v nejdražším členském státě lišily od toho nejlevnějšího více než dvojnásobně. Česká republika loni měla čtvrtý nejlevnější alkohol z celé Evropské unie.

A kde jste loni mohli alkohol pořídit nejlevněji a kde naopak nejdráže? Podle databáze z Eurostatu v loňském roce za alkohol nejvíce zaplatili ve Finsku a Irsku a naopak nejméně v Bulharsku a Rumunsku.

Kde byl alkohol v roce 2018 nejdražší

V kterých 10 zemích EU byste loni za alkohol zaplatili nejvíce? Nejvyšší ceny alkoholických nápojů byly loni ve Finsku, následovalo druhé Irsko a třetí nejdražší alkohol byl ve Švédsku. Čtvrtý nejdražší alkohol byste loni sehnali v Řecku, na páté příčce byla Velká Británie, Estonsko skončilo šesté a Dánsko bylo sedmé nejdražší. Na osmém a devátém místě loni byla Malta a Lotyšsko na desáté pozici skončila Belgie.

Zlatý cenový střed

Průměrné ceny za alkohol lidé zaplatili v Kypru, Portugalsku, Rakousku a Chorvatsku. Ale také v Nizozemsku, Itálii, Francii či Litvě byste loni alkoholické nápoje nakoupili za příznivější ceny.

Kde byl v roce 2018 alkohol nejlevnější

A ve kterých 10 zemích EU byste loni za alkohol zaplatili nejméně? Cenově nejdostupnější alkoholické nápoje v rámci celé Evropské unie mělo v roce 2018 Rumunsko a Bulharsko, třetí nejlevnější alkohol mělo Maďarsko. Jako čtvrtá měla nejlevnější alkohol Česká republika, páté bylo Španělsko, šesté Polsko  a sedmé Německo. Slovensko mělo v roce 2018 sedmý nejlevnější alkohol, následovalo deváté a desáté Slovinsko a Lucembursko.

Jak na tom byla loni ČR

Česká republika měla v roce 2018 čtvrtý nejlevnější alkohol z celé Evropské unie. Podle Eurostatu byla sice Česká republika v roce 2018 osmou nejlevnější zemí Evropské unie, indexy cenové hladiny však nezohledňují příjmy obyvatel jednotlivých členských států EU. A pokud bychom hodnotili právě výši příjmů v jednotlivých státech EU, pak bychom dle výše mezd byli naopak jednou z nejdražších zemí osmadvacítky. Dále čtěte: Trpíte závislostí na mobilu? Příznaky vás prozradí, jsou podobné jako u alkoholiků.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod