Česká síťovka dobývá svět. Zájem o ni mají v Austrálii i na Kanárských ostrovech

 Ostatní 
26. října 2019 09:09 / Marie Popelková
  7
📷
4 fotografie v galerii
Síťovku už lidé používají sto let Internet
Síťovka – nákupní taška stará takřka sto let, se znovu dostává do hledáčku zákazníků. Starší generace si ji kupuje z nostalgie, pro mladé je retro hitem. Její kouzlo ale objevili i v zahraničí. Českou síťovku mohou lidé koupit třeba v Irsku, Itálii, Austrálii nebo na Kanárských ostrovech.

První síťovka spatřila světlo světa už v roce 1926, kdy ji začal vyrábět český podnikatel Vavřín Krčil. Výroba jeho síťovek byla ruční práce. Takřka po sto letech český patent znovuožívá.

Pro starší generaci je síťovka často spojena s érou socialismu, mladší generace ji považuje za retro hit, síťové tašky se tak znovu stávají módním trendem. Co se týče technického provedení, nemají to výrobci úplně snadné. Aby totiž síťovka lidem dobře sloužila, musejí výrobci pečlivě promyslet řadu detailů. Například oka nesmějí být moc veliká, taška musí být dostatečně pevná a síťovka by se pod tíhou nákupu neměla prověsit k zemi.

Současná podoba síťovky se od té sto let staré zásadně neliší, i tak ale výrobci přicházejí s řadou novinek. Síťovku je nutné přizpůsobit současným požadavkům zákazníků - design jednotlivých modelů je koncipován tak, aby byla síťovka víc módní doplněk než nákupní taška, takže lidé si mohou vybírat síťovky různých barev, tvarů i materiálů. Příští rok například má spatřit světlo světa síťovka koncipovaná jako kabelka nebo drhaná síťovka. 

Kouzlo děrované nákupní tašky, která bez problémů unese i dvacetikilový nákup, objevili i v zahraničí. V současné době představují objednávky z ciziny zhruba deset procent z celkového objemu. A zájem zahraničních zákazníků stále roste. České síťovky jsou žádané v Holandsku, Polsku, Itálii, na Kanárských ostrovech, v Austrálii, Irsku i Anglii. Na Kanárských ostrovech jsou síťovky součástí dobročinné akce, která se zabývá čištěním pláží. O tom, co jsme si za socialismu odnášeli v síťovce, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve