Bergamot není jen součást parfémů. Pomůže vám i při kašli a zlepší náladu

 Ostatní 
10. října 2019 07:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tvarem připomíná bergamot hrušku Depositphotos
Bergamot zná většina lidí jako jednu ze složek parfémů. Už méně lidí ale ví, že toto citrusové ovoce dokáže daleko víc, než jen ovonět parfém či toaletní vodu. Užívá se v potravinářství i aromaterapii.

Bergamot je plodem stromu citroník bergamotový, který se pěstuje hlavně ve slunné Itálii, ale i jinde ve světě. Ovoce velikosti pomeranče nejvíce připomíná citron. Má charakteristickou vůni a protože silice obsažená v tomto citrusu velmi dobře váže různé složky dalších vůní, je součástí obrovského množství parfémů. Bergamot tak najdete až v polovině dámských a třetině pánských parfémů.

Tvar hrušky, lehce kyselá chuť

Bergamot svým tvarem připommíná hrušku, jeho slupka je žlutá a chuť lehce kyselá. Velmi výrazně voní. Strom roste v subtropických oblastech, ale rostlinu je možné si vypěstovat i v květináči. Množí se řízkováním. V zimě ovšem květináč dejte raději dál od radiátoru. Nemiluje ani nadměrnou vlhkost, takže to se zálivkou moc nepřehánějte.

Silice ukrytá ve slupce

Aromaterapie využívá bergamot pro účinky silice, která se získává ze slupky. Velmi pracné ruční lisování slupek už naštěstí nahradila technika - pomocí strojů s brusnými kotouči se oškrábe slupka z plodů. Některé zdroje uvádějí, že k získání asi 85 gramů silice je třeba přibližně sto plodů bergamotu. O tom, že bergamot může být i součástí doma vyrobeného tuhého parfému, jsme psali zde.

Je v čaji i zmrzlině

Nejen v parfémech a jiné voňavé kosmetice se s bergamotem můžete potkat. Hojně je využíván také v potravinářství. Kde všude se můžete s bergamotem setkat? Například anglický čaj Earl Grey vděčí za svou zajímavou chuť a vůni mimo jiné právě bergamotu. S bergamotem se ale můžete setkat například také ve zmrzlině, cukrovinkách anebo nápojích. Mnohdy však nejde o pravou bergamotovou silici, ale o synteticky vyrobenou.

Vliv na zdraví

Bergamotový esenciální olej umí divy i s lidským zdravím:

  • Zlepšuje krevní oběh i tlak.
  • Ocení jej lidé trpící problémy s játry.
  • Má pozitivní vliv na psychiku a zabírá proti stresu.
  • Snižuje cholesterol a srovnává úroveň cukru v krvi.
  • Působí proti infekcím, bakteriím, plísním i virům a jako přírodní antibiotikum.
  • Tlumí horečku a bolest.
  • Usnadňuje usínání a prohlubuje spánek.
  • Hojí drobné ranky a má příznivé účinky na kvalitu pokožky.
  • Pomáhá při dýchacích a zažívacích obtížích.
  • Je užitečný při ústní hygieně a osvěžuje dech.
  • Využijete jej jako účinný repelent.

Ve farmaceutickém průmyslu se bergamot využívá pro své antiseptické vlastnosti zejména v dezinfekčních prostředcích. Pektin, který bergamot obsahuje, je látkou, která je součástí protisrážlivých přípravků anebo léků pro léčbu průjmu.

Aromaterapie a bergamot

Bergamot je hojně využíván také v alternativní medicíně, zejména v aromaterapii. Inhalace esenciálního bergamotového oleje pozitivně ovlivňuje zdraví horních cest dýchacích. Působí nejen preventivně, kdy je posiluje a chrání před infekcí, ale pomáhá i při nachlazeních a zánětech. Dýchací cesty uvolňuje, zklidňuje, usnadňuje dýchání, snižuje bolest v krku a mírní kašel. Také harmonizuje psychiku, pomáhá při depresích, zahání špatnou náladu a navozuje pocit štěstí a pohody. Je velmi dobrým pomocníkem v případě nervového napětí u premenstruačního syndromu.

Esenciální olej se úspěšně používá i k ošetřování kožních problémů, jako je například akné, ekzémy, opary a další podobné obtíže. Je vhodný ke koupelím, masážím anebo jako přísada do krémů či olejů. Při použití na pokožku je vždy třeba jej zředit. Vyhnout  by se mu měly jen těhotné ženy a děti do tří let věku. A pozor, po aplikaci na pokožku se pleť nesmí vystavovat nejméně po dobu dvanácti hodin slunci ani soláriu, protože esenciální olej z bergamotu zvyšuje fotosenzitivitu pokožky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47