Ovesné vločky zná asi každý. Ochutnejte ale i jiné typy, třeba vločky jáhlové nebo rýžové

 Ostatní 
30. září 2019 16:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ovesné vločky lze nahradit i jinými potravinami Depositphotos
Kdo si zakládá na zdravém životním stylu, zřejmě si mimo jiné pochutnává i na ovesných vločkách. Jsou totiž plné vitaminů a dalších látek prospěšných pro lidské zdraví. Zkuste ale někdy změnu a vyzkoušejte i jiné typy vloček, existuje jich velké množství od jáhlových přes rýžové až po pohankové.

Ovesné vločky se dají konzumovat různě - někdo si je dá s ovocem a mlékem ke snídani, další si připraví z vloček kaši nebo jinou pochoutku. Někdo ovesné vločky jí proto, že mu chutnají, většinou je ale hlavním důvodem jejich prospěšnost pro lidské zdraví. Jsou totiž skvělým zdrojem energie, obsahují bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou a také množství vlákniny. To vše dělá z vloček superpotravinu.

Ovesné vločky jsou zdravé

Ovesné vločky působí na první pohled nenápadně, ale opak je pravdou. Jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálů, zejména vitaminu A, B1, B2, B6, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové. Obsahují také hodně železa, ale najdete v nich také vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď nebo mangan.

Díky vysokému obsahu vláknin prospívají při střevních a žaludečních obtížích, poruchách trávení, posilují imunitní systém, regulují činnost štítné žlázy, jsou prospěšné při snižování cholesterolu a pomáhají také regulovat glukózu v krvi. Zároveň snižují krevní tlak a pozitivně působí na nervovou soustavu. Antioxidanty, které oves obsahuje, snižují riziko kardiovaskulárních chorob, jako je ateroskleróza. O tom, že z ovesných vloček lze připravit i chutné cukroví, jsme psali zde.

Nejsou vločky jako vločky

Přesto, že ovesné vločky jsou nejznámější, na trhu jsou k dostání i jiné produkty, které jsou rovněž chutné a zdravé. Pokud tedy máte zájem zpestřit si svůj jídelníček, zkuste ochutnat i jiné vločky. Pořídíte také vločky pohankové, špaldové, rýžové, jáhlové nebo amarantové. Všechny mají něco do sebe. Pokud jste celiak a trpíte intolerancí na lepek, musíte sáhnout po bezlepkových vločkách, jako jsou ty pohankové, amarantové, rýžové, pšeničné nebo quinoa.

Špaldové vločky

Podobně, jako se v posledních letech rozmohla špaldová mouka na pečení chleba, jsou také populární špaldové vločky. Špalda je předchůdcem pšenice, patří mezi nešlechtěné obilniny, které jsou mimořádně odolné a mají specifickou oříškovou chuť. Jsou považovány za jedny z nejvýživnějších obilnin. Je to díky vysokému obsahu vitaminu B, manganu, hořčíku a bílkovin. Z dalších výživově zajímavých látek ve špaldě jsou draslík, vápník, železo, fosfor, zinek, síra, prospěšné tuky - nenasycené mastné kyseliny, vlákniny, beta karoten, esenciální aminokyseliny - lysin, leucin, threonin. Špalda však není vhodná pro bezlepkovou dietu.

Pohankové vločky

Pohanka je nutričně hodnotná, lehko stravitelná a obsahuje množství vlákniny. Je zdrojem kvalitních bílkovin s vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, vitaminů a minerálních látek. Pohanka má příznivý vliv na cévní systém, játra a trávící ústrojí. Z minerálních látek obsahuje například zinek, mangan, měď, draslík, fosfor, vápník, železo či selen. Je bohatá i na vitaminy řady B1, 2, 6, niacin, rutin a cholin, E a aminokyseliny isoleucin, leucin, valin, methionin, cystein, phenylalanin, tyrosin, threonin, tryptophan, lysin, histidin, arginin. Obsahuje i kyselinu linolovou a linoleovou. Díky rutinu zvyšuje pružnost krevních kapilár a reguluje vysoký krevní tlak.

Amarantové vločky

Amarant je velmi výživná potravina, protože je plný kvalitních bílkovin, stopových prvků a minerálů. Jeho obsah výživových látek převyšuje ostatní obilniny. Skvělou náhradou za jiné obilniny je také proto, že obsahuje zdravý tuk. Důležité je, že obsahuje lyzin, což je cenná esenciální aminokyselina, která podporuje tvorbu mozkových buněk a také duševní vývoj. Je výborný nejen pro celiaky, ale také pro cukrovkáře, má totiž nízký glykemický index. Sportovce potěší informace, že podporuje nárůst svalové hmoty. Amarantové vločky si můžete přidat do jogurtu nebo smoothies, případně s nimi zaměnit část surovin v receptu.

Rýžové vločky

Rýžové vločky jsou méně známé, ale i ony se vyznačují mnoha dobrými vlastnostmi. Vznikají speciálním technologickým postupem, při kterém jsou zrna rýže napařovaná a lisovaná. Vyrábějí se z celozrnné rýže. Uchovávají si většinu cenných látek – sacharidy, rostlinné bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, minerální látky, vitaminy i vlákninu. Neobsahují gliadin (frakce glutenu) a mají nízký obsah sodíku. Díky tomu prospívají lidem s vysokým krevním tlakem. Rýže je také dobrým pomocníkem při průjmech a dalších podobných obtížích. A je i velice vhodnou potravinou pro osoby, které trápí nemoci srdce a oběhového systému. Vzhledem k tomu, že neobsahuje mnoho proteinů a má zásaditý účinek, je potravinou, která pomáhá snížit překyselení organismu.

Rýžové vločky můžete použít jako základ kaše nebo zavářku do polévky nebo jiných receptů. Rýžový škrob jídlo zahušťuje. Z rýžových vloček si též můžete vyrobit rostlinné rýžové mléko, které je lehce stravitelné a je možné ho podávat dětem od 10 měsíců.

Jáhlové vločky

Jáhly jsou potravinářská surovina, která je vyráběná loupáním prosa. Už staří Egypťané a Řekové z nich vyráběli chléb, pivo a lihoviny. Slovani je denně používali na přípravu výživných kaší, polévek a placek. Obsahují značné množství draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a zinku. Jsou lehce stravitelné a doporučují se při trávicích potížích. Vhodné jsou na přípravu výživné jáhlové kaše, na zahuštění polévek a omáček nebo do palačinkového těsta.

Ječné vločky

Ječné vločky se vyrábějí převážně z ječmene bezpluchého, u kterého se používá pro konzum celé zrno. Ječné vločky jsou skvělým pomocníkem pro snižování cholesterolu. Ječmen podporuje funkci jater i žlučníku, reguluje hladinu tuku v krvi a obsahuje vitamin B6 a draslík. Ječmen je právem nazýván lékařem civilizačních chorob.

Quinoové vločky

Quinoa je superpotravina. Obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, vysoký obsah bílkovin a celou řadu vitaminů a minerálů. Díky vysokému procentu vlákniny je lehko stravitelná. Běžně se můžete setkat se třemi dostupnými druhy: černou, červenou a bílou quinoou. Bílá je nejznámější, podobá se chutí rýži a má máslovou příchuť. Červená je křupavější a černá je chuťově nejvýraznější, obsahuje nejvíce vláknin a antioxidantů.

Quinoové vločky můžete konzumovat bez jakékoliv další úpravy. Můžete je podávat jako součást müsli, snídaňových cereálií, zalité mlékem nebo smíchané s jogurtem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod