Vstát z vyhřáté postele bývá pro mnoho z nás problém. Jak zvládat rána lépe?

 Ostatní 
04. října 2019 06:42 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Víte, co všechno vyžaduje kvalitní spánek? Shutterstock
Spánek, vstávání, buzení – příjemné i nepříjemné skutečnosti. Nejhorší je, když se ani pořádně nevyspíme a pak dokonce zaspíme. Poradíme, jak se zaspání vyhnout.

Zaspání souvisí s kvalitou spánku, ale také se způsobem, jakým vstáváme. To obojí může ovlivnit naše ranní možnosti.

Kvalitní spánek

Mít kvalitní spánek je určitě touhou každého člověka, ale ne vždycky se to podaří. Do kvality spánku vstupuje stres, problémy v práci či ve škole, problémy v rodině. Ovlivňuje ho pochopitelně nemoc, ale také konzumace alkoholu nebo určitých jídel. Kvalitní spánek vyžaduje i správnou teplotu v místnosti. Měla by být o několik stupňů nižší než je ve zbývající části bytu. Na spánku se podepíše i kvalita matrace, prašnost v místnosti či správná vlhkost vzduchu. S kvalitou spánku souvisí i jeho délka. Příliš krátký či naopak příliš dlouhý spánek nejsou žádnou výhrou.

Doporučení pro zdravé spaní

Některé parametry z předchozího odstavce neovlivníme, jiné ano. Některé je jednoduché splnit – stačí třeba pootevřít okno, vysát prach, nechodit spát s plným žaludkem. Ale to, že jsme ve stresu, že máme před sebou nějaké nesplněné úkoly či problémy doma, může být už horší. Pro řadu lidí je také velmi náročné vůbec usnout. Tam doporučujeme použít bylinné čaje. O vhodných bylinkách jsme psali v článku zde.

Některé fitness náramky mají také schopnost odhadnout, zda jste ve fázi lehkého spánku, kdy je snadné se vzbudit, a umí také buzení operativně posunout na tento termín. Jestliže máte dojem, že něco takového by vám pomohlo, určitě si takový náramek pořiďte.

Několik budíků

Jestliže jste vyladili kvalitu i délku spánku, a přesto je pro vás ranní probuzení velký problém, nastavte si na ráno několik budíků. Dnešní chytré telefony umí buzení třeba i po minutě. Spíš doporučujeme čtyři až pět buzení po pěti minutách s dostatečnou hlasitostí. Výborné je takové buzení kombinovat ještě se spuštěním hudby třeba z radiobudíku nebo nějakého domácího audio systému. Pokud není dostupný přímo z postele, musíte vstát, chcete-li ho vypnout - a to může být výhoda. Jakmile vás budík vzbudí, už se do postele nevracejte.

Připravené věci

Zaspání je skutečnost, u které nezáleží tolik na tom, kdy vstanete, ale zda včas odejdete tam, kam odejít máte. Velkým usnadněním pro všechny, kteří se těžce budí, je přichystat si všechny potřebné věci ještě před usnutím. Sprcha, oblečení, sbalené zavazadlo. Pokud vám na ráno zůstane jen čištění zubů, máte mnohem větší pravděpodobnost, že sice v mrákotách, ale vyjdete včas. Příprava působí na člověka i psychologicky. Ráno si totiž řeknete, že by byla škoda nevyrazit, když jste vlastně připraveni.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008