Kaki je úžasně bohaté na vitaminy. Mnoho lidí však dělá při jeho konzumaci chybu
Sezona plodů kaki je tu. Na pultech větších obchodů jej seženete zhruba od konce září do konce února. Sezona vrcholí kolem Vánoc. Ve specializovaných prodejnách na něj s trochou štěstí natrefíte ještě o něco déle.
Těšili jsme se na něj skoro celý rok a nyní konzumujeme sladké kaki každodenně. Oranžové plody vypadají trochu jako rajče, ale chuťově připomínají spíš broskev nebo meruňku. Kaki perfektně posílí imunitu, dodá potřebnou energii a povzbudí zpomalený metabolismus.
Plod váží 200-400 g, má v průměru 6-9 centimetrů a nahoře má kalich s lístky. Zralý je měkký a zářivě oranžový, pokud je nedozrálý, je tvrdý a barva je spíše do žluta. Sklízí se na konci podzimu a v zimě.
Jak správně konzumovat?
Kaki se nejčastěji konzumuje čerstvé, a to buď se slupkou nebo bez slupky. Záleží na vašich chutích. Slupku můžete buď oloupat, nebo plod rozkrojit napůl a dužinu vydlabat podobně jako u kiwi. U odrůdy kaki persimon je slupka jedlá, ale hůře stravitelná.
Některé druhy jsou trpké, zcela nepoživatelné, pokud je ochutnáte před dozráním. U nás se prodává druh, který trpký není. Lidé ale někdy z neznalosti jedí kaki tvrdé a nezralé. To mívá za následek problémy s trávením. Kaki se loupat nemusí a konzumovat ho tedy můžete po důkladném omytí i se slupkou. Zralé kaki se vlastně ani pořádně oloupat nedá. Výrazně sladkou chuť můžete doplnit několika kapkami citronové nebo limetkové šťávy.
Účinky kaki na naše tělo
- odstraňuje únavu
- zlepšuje kvalitu spánku
- posiluje imunitní systém
- udržuje v normě hladinu cukru v krvi
- je prevencí proti rakovině
- je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním
- je prevencí proti ateroskleróze
- podporuje správné trávení a vyprazdňování (zácpa, průjem)
- chrání sliznici střev před působením škodlivých látek
- má močopudný účinek
- má pozitivní účinek na pleť
- zklidňuje nervový systém
- působí jako prevence před vznikem ledvinových a močových kamenů
- pomáhá při hubnutí
Kaki a hubnutí
Kaki je vhodné při hubnutí, protože urychluje a podporuje spalování tuků. Díky udržování hladiny cukru v krvi budete mít také menší chuť na sladké. Dopřejte si ho minimálně dvakrát týdně. Kaki můžete jíst samotné nebo přidat do salátů či do jogurtu. Hodí se i do těstovinových salátů či k masu. Dále čtěte: Nahraďte drahou kosmetiku roztokem za pár korun. Vaše pleť vám poděkuje.