Sehnat žluté banány bývá problém. Naučte se pár triků, jak zelené ovoce proměnit ve zralé
Aby banány vydržely dlouhou cestu k českému zákazníkovi, putují k nám nezralé a ještě jsou chlazeny, aby se proces zrání zpomalil. Není pak divu, že se na pulty dostanou banány, které jsou buď celé zelené nebo v lepším případě mají zelené konce u stopky. Ale i pokud máte rádi žluté a sladké banány, nemusíte se nedozrálým kouskům vyhýbat. I ony totiž dozrají. A pokud se vám nechce čekat, až se tak stane přirozenou cestou, můžete proces zrání poněkud urychlit. Triků, jak na to, je hned několik.
Zázrak jménem ethylen
U takzvaného klimakterického ovoce, mezi které patří právě i banány, se dá k dozrání plodů využít plynný hormon ethylen. U klimakterického ovoce se totiž před dozráním prudce zvýší jeho tvorba a toho lze dobře využít.
Vznikající ethylen stimuluje různé pochody spojené se zráním – změnu barvy, měknutí, sládnutí a podobně. Navíc podporuje svou vlastní produkci, takže buňky vyrábějí čím dál víc ethylenu. Výsledkem je zralý plod.
Igelit funguje spolehlivě
Tvorbu ethylenu můžete zvýšit tím, že dáte nezralý banán do igelitového sáčku. Vznikající plynný hormon nemá kudy unikat do vzduchu, a tak se hromadí v plodu a tím výrazně urychluje jeho zrání. Podmínkou je, aby byl banán v plastovém sáčku zabalen opravdu neprodyšně.
Papírový sáček na svačinu
Na triku s ethylenem je postavený i další způsob urychlení procesu zrání. Místo do igelitu můžete banán dát do hnědého papírového sáčku, do kterého třeba rodiče balí dětem svačiny do školy. I ten totiž dokáže s nezralým banánem hotové divy. Stačí do něj banán zabalit na jeden jediný den a etylen, který přirozeně podporuje dozrávání, se postará o zbytek. A když k banánu ještě přidáte jedno jablko, dočkáte se zralého banánu ještě o něco rychleji.
Rychlovka v troubě
Jestliže si chcete na zralých banánech pochutnat do několika minut od přinesení domů, budete muset exotické ovoce svěřit vaší troubě. Nastavte ji na 150 °C a banány položte na plech. Po 15– 30 minutách byste se měli dočkat kýženého výsledku. Pak už stačí jen nechat banány vychladnout a můžete se na ně vrhnout.
Mikrovlnka funguje jen trochu
Někdo dává mírně nezralé banány také do mikrovlnky. Banánovou slupku je třeba na několika místech propíchnout vidličkou a po asi půl minutě by měl banán změknout a získat žutou barvu. Má to ale jeden háček. Za tak krátký čas nejsou ovocné cukry schopny banán i dosladit, takže sice bude měkčí, ale chuťově pořád stejný. O tom, co s tělem dokáže konzumace jednoho banánu denně, jsme psali zde.