Kolik kalorií má sperma a proč by se vám nikdy nemělo dostat do oka?

 Ostatní 
03. prosince 2019 17:05 / Ema Maxová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Mužské sperma by se nemělo dostat přímo do očí Archiv
Víte o mužském spermatu vše, co byste chtěli vědět? Jaké je jeho složení? Je sperma kalorické? Může mít pozitivní účinky na pleť? A proč by se vám nikdy nemělo dostat do očí? Mužské sperma provázejí mnohé mýty…

Mužské sperma (ejakulát) se z těla dostává během procesu zvaného ejakulace. Během jedné ejakulace u člověka se uvolní dávka o průměrném objemu 2 – 6 ml, přičemž v 1 ml ejakulátu se běžně vyskytuje asi 50 milionů spermií. Ejakulát má nejčastěji mléčně bílou, sklovitou, někdy nažloutlou či nahnědlou barvu, je vláčný s vyšší viskozitou. Víte, v jakých případech vám může být mužské sperma užitečné a kdy naopak škodí?

Alergie na sperma skutečně existuje

Některé příznaky alergie na sperma jsou podobné vaginálním mykózám či infekcím. Vyrážka se ale klidně může objevit přímo v ústech nebo na tváři. Pokožka pak bývá zarudlá a svědí. Trpíte-li nejistotou, jestli se skutečně jedná o tento druh alergie, použijte kondom.

Pozor na oči

Mužské sperma by se nemělo dostat přímo do očí, protože když dojde ke kontaktu spermatu a sliznice, začne se o slovo hlásit charakteristická zánětlivá reakce. Můžete počítat se svěděním, pálením a bolestí oka. Nikdy si zasažené oko nemněte, jinak se problém ještě zhorší. Pokud nosíte kontaktní čočky, ihned je vyndejte a opláchněte pod tekoucí vodou.

TIP: V lékárně si kupte umělé slzy nebo se rovnou obraťte na lékaře, jinak vás chemická složka ejakulátu (spermin) může pěkně potrápit.

Má sperma nějakou chuť?

Chuť spermatu ovlivňuje jídlo. To, co muži snědí či vypijí několik hodin před sexem, se na chuti spermatu jednoznačně projeví. Pokud vám partnerovo sperma nechutná, můžete to ovlivnit. Příjemnější je pro ženy v případě, že si muž dopřeje ovoce (výborný je hlavně ananasový džus, banány, borůvky, pomeranče nebo kiwi), případně k hlavnímu jídlu těstoviny nebo brambory. Nevábný odér má na svědomí třeba kari koření, pivo, káva, ale také kouření. 

Prospívá mužské sperma ženskému zdraví?

To, že mužské sperma prospívá zdraví žen, tvrdí američtí vědci z Newyorské státní univerzity. Podle studie amerických vědců sperma funguje jako antidepresivum. Sperma podle nich obsahuje melanin a serotonin, které mají významnou schopnost pozitivně ovlivnit duševní pohodu.

Dle dalších výzkumů navíc ejakulát obsahuje minerály a vitaminy a také látky, které zabraňují stárnutí. Jde zejména o látku zvanou spermidin. Ta prý dokáže omladit buňky a zabránit jejich stárnutí až o 30 % procent. Ovšem pozor, nejvyšší koncentraci spermidinu mají ve svém spermatu mladí muži, se stoupajícím věkem ale koncentrace klesá.

Je sperma dobré na pleť?

Slyšeli jste, že mužské sperma může mít pozitivní účinky na pleť? Toto tvrzení zřejmě vychází z faktu, že ejakulát obsahuje nezanedbatelné množství minerálních látek. Kromě minerálů, jako je například zinek, vápník, hořčík nebo sodík, zároveň obsahuje také fruktózu, vitamin C, cukry, kreatin a více než 400 druhů bílkovin. Přestože by tedy skutečně mohlo mít sperma pozitivní účinky na pokožku, výzkumy tvrzení o výživnosti spermatu nepotvrdily.

Je sperma kalorické?

Polykáte? Pak musíte vědět, že sperma je nízkokalorické. Tak to aspoň vyplývá ze zjištění studie American Society of Andrology z roku 2005. Věřte, nebo ne, ale jedna „porce“ spermatu obsahuje méně než jednu kalorii! O svoji postavu se tedy nebojte. Dokonce se traduje, že lidské semeno podporuje trávicí ústrojí, což se nejen okolo vánočních svátků hodí. Dále čtěte: Lepší sex si ženy užijí s manžely než s milenci na jednu noc.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod