Zapomeňte na věk a cvičte. Poradíme vám, jak začít i vhodné cviky

 Ostatní 
30. prosince 2019 10:02 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Posilovat se dá i ve starším věku Depositphotos
Nikdy není pozdě. Udržovat se v kondici je potřeba pro každého. Těžit z dobré fyzičky můžete i v pokročilém věku. Být aktivním vám pomůže se celkově cítit v lepší formě a také se dožít vyššího věku. I pokud jste dlouhou dobu necvičili, není žádná překážka právě teď začít. Důležité je vědět, jak udělat první krok. A začít pěkně pozvolna.

Když se řekne sportovec či sportovkyně, většina lidí si představí mladé lidi s nádherně vypracovaným tělem. Sport ale už dávno není jen doménou mladých. Sportu se totiž stále častěji oddávají i lidé, kteří šedesátku překročili už před dlouhou dobou. Udržují si tak dobrou fyzickou kondici a vypadají fakt dobře.  

Jak začít?

Nejjednodušší je začít chůzí. Je to nejpřirozenější pohyb, jaký známe, a neměl by nám způsobovat větší problémy. Nestanovte si náročné cíle, kterých byste chtěli dosáhnout. Začněte opravdu zvolna, třeba půl hodinou chůze, stačí obden. Pokud si zpočátku netroufáte, projděte se třeba jen po vaší ulici a postupně přidávejte. A jste-li majitelem pejska, pak jste již začali.

Postupně pak přidejte jízdu na kole nebo plavání. Ti, kteří jsou na fyzickou zátěž zvyklí, mohou zkusit i náročnější cvičení třeba podle programů na CD nosičích, např. aerobic, posilovací cviky apod. Vždy je ale třeba mít na paměti, že začínáte! Neměli byste tedy své síly přepínat.

Nepřehánět zbytečně. Pokud na vás přijde během cvičení bolest, je nutné přestat. Bolest je vždy včasným varováním. Nesnažte se přes bolest cvičit dál. Pokud jste necvičili více jak pět nebo deset let. Začněte zlehka. Pro start postačí 5 - 10 minut cvičení. Postupně můžete navyšovat podle toho, jak se budete s výkonem cítit více pohodlně.

Snažte se vždy o trochu zdokonalit. Důležité je stanovit si malé cíle a těch se držet. Ty vás poté posunou o krok dále, až se ocitnete najednou na dvojnásobku i více vašeho původního plánu. Snažte se vždy vybrat jen určitou oblast, ve které se chcete zlepšit. Netlačte na pilu v deseti bodech zároveň.

Pravidelný pohyb:

  • posiluje svaly
  • zlepšuje koordinaci a rovnováhu
  • zvyšuje kapacitu srdce a plic
  • působí jako prevence osteoporózy
  • snižuje vysoký tlak
  • pomáhá předcházet arterioskleróze
  • zvyšuje sebedůvěru
  • má relaxační efekt

Nejvhodnější sporty v pokročilém věku

  • chůze
  • plavání
  • jízda na kole
  • pěší turistika
  • in-line brusle
  • nordic walking

Tyto sporty můžete provozovat nejen v každém věku, ale také v každém ročním období.

Sport prospívá tělu v každém věku. Nejen, že aerobní činnosti posilují srdce a pomáhají zhubnout, ale pravidelný pohyb dělá dobře i opěrnému systému. Cvičení totiž posiluje svaly, které jsou pak pevnější a daleko více chrání kosti, které už ve starším věku nejsou tak pevné jako zamlada. Cvičení také přispívá i ke zpevnění kostí a tím ke snížení dopadu osteoporózy. Nezanedbatelný je i dopad na psychiku člověka. Při sportu se totiž uvolňují endorfiny neboli hormony štěstí. Starší člověk je tak veselejší, navíc má při sportu možnost poznat další stejně zapálené seniory.

Máte kila navíc?

Pro osoby s nadváhou je nejvhodnější začínat s chůzí či plaváním. Chůze je základní nejpřirozenější pohybovou aktivitou člověka. Její výhodou je i to, že vám ke zdravé chůzi stačí pohodlná obuv, nic víc. Obézní lidé by si měli dopřávat delší klidné procházky v přírodě, kde si mohou i na chvíli sednout a odpočívat. Střídat by ji měli s chůzí svižnější. Pomoci jim ve správném pohybu mohou i hůlky na venkovní chůzi. Druhou volbou je plavání, které nezatěžuje kloubní aparát a je právě proto vhodný pro osoby obézní. Během chůze i plavání trénujete kondici. Při plavání dochází ke zrychlení metabolismu a hubnete. Běh i chůze jsou navíc skvělými způsoby, jak si odpočinout také psychicky a dopřát si následnou pozitivní náladu. V bazénu si mohou starší lidé dopřát také masážní proudy a vířivku s teplejší vodou.

Pravidelný pohyb vám prodlouží život

Na prodloužení délky života mají prý jednotlivé sporty různý vliv. Podle průzkumů dosahují z tohoto pohledu nejlepší výsledky sporty vyžadující náhlý velký výdej energie a pohyb celého těla. Také mírná zátěž může být pro prodloužení délky života lepší nežli velká. Stačí rekreační míra. Méně někdy znamená více. Význam má i pravidelné setkávání s přáteli u týmových sportů a jejich dobré vztahy. Velkou roli hraje pravidelnost.

Stárnutí je nevyhnutelné a neměnné, roky ubíhají všem stejně. Samotné tělesné reakce na proces stárnutí jsou už ale u každého jiné. Zatímco někteří lidé mají velmi brzy podlomené zdraví, jiní ve stejném věku stále vypadají mladě a netrápí je téměř žádné zdravotní potíže. Zůstat zdravý a fit i v pokročilejším věku je snem každého člověka. Přitom to není nijak těžké. Abyste udrželi svůj imunitní systém i svaly stále „mladé”, buďte fyzicky aktivní.

Pravidelné sportování podporuje zdraví, zpomaluje stárnutí a prodlužuje život. Najít si čas na fyzické aktivity se rozhodně vyplatí. Jak spálit nejvíce kalorií si přečtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008