Jak se vrátit po dovolené zpět do práce a nezbláznit se

 Ostatní 
13. ledna 2020 06:36 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Povinností, které na vás čekají, může být skutečně hodně Internet
Dovolená byla skvělá, ale práce taky nepočká. Přinášíme vám pár tipů, jak se rychle vrátit zpět do tempa.

Oprostit se od každodenních povinností i starostí a užívat si teplých slunečných dní na pláži či na horách bylo fajn, ale už máte po dovolené a cítíte problém se dostat zpět do pracovního nasazení? Práce totiž nepočká. A nejenom to. Vrátit se zpět k rannímu vstávání také není zrovna jednoduché. Je to jasné. Dlouhé volno dokáže pěkně vyhodit ze zažité rutiny. Tady jsou rady, co s tím.

Den před tím

Koukněte se do diáře, jaké vás čekají důležité termíny a schůzky. Zavolejte také kolegovi nebo kolegyni, ať vám poreferuje, co je nového v práci. Pořádně se vyspat je základ. Proto se zkuste přemoct a jděte spát dříve. Připravujte se na další den ráno už večer. Nachystejte si oblečení a klidně si udělejte do termosky čaj či kávu. To vše vám ráno ušetří čas.

O deset minut dřív

Je jasné, že během dovolené jste chodili spát prostě ve chvíli, až se vám chtělo. To teď končí. Jenomže tělo je navyklé na něco jiného. Zkuste své tělo pomalu navyknout na původní režim a jděte spát každý den o deset minut dřív. Pravidelnost večerních rituálů a poctivý spánek je základem pro dobré psychické zdraví a produktivitu.

Když nejde zabrat

Aby se nestalo, že první noc před návratem do práce probdíte, zkuste si před spánkem pořádně vyvětrat. Adekvátní teplota v ložnici by měl být mezi 18 - 20 stupni Celsia. Před spaním si můžete dát uvolňující koupel s mořskou solí. Minimálně dvě hodiny před spaním odložte mobil i notebook. A pokud i přesto nebudete moct zabrat, vezměte si knížku, pusťte si uklidňující hudbu nebo zkuste speciální dýchací metodu. Více o ní jsme psali zde. Někomu pomáhá také fyzická únava, proto zařaďte do svého programu sport. 

Nejste v tom sami

Myslete na to, že v tom nejste smai. Přes svátky měla dovolenou i většina vašich kolegů. Takže si zkuste zpříjemnit návrat do práce třeba tak, že se ráno všichni sejdete v kuchyňce nad kávou a zákuskem a popovídáte si o tom, co jste prožili. Domluvte se, že první den v práci si nebudete navzájem přidělovat úkoly, pokud to nebude opravdu nutné.

Začněte pomalu

Asi to není příjemné přijít do práce a vidět před sebou plný stůl papírů, stovky nepřečtených e-mailů a dalších povinností, které na vás čekají. Nicméně to neznamená, že musíte hned dřít od rána do večera a dát si přesčasy. Proto si stanovte plán a všechny povinnosti řešte od nejdůležitějších po méně důležité. To, co nestihnete udělat první den, stihnete druhý, třetí či čtvrtý 100% dokončit. Dopřejte si i častější pauzy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008