Dopřejte si každý den čerstvé léčivé jablko

 Zdraví 
22. září 2017 10:47 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jablka jsou krásná, chutná i léčivá. Shutterstock
Jablka nám chutnají, do evropské kuchyně patří, ale nečekáme od nich léčebné zázraky. To je ale škoda. Poradíme, na co všechno můžete jablka využít a kdy pomohou.

Jablka sklízíme právě nyní. Některé odrůdy už dozrály, jiné budou k dispozici ještě v listopadu. Možnosti využití jablek jsou poměrně široké. Jíme je většinou čerstvá, ale můžeme z nich připravit pyré, kompot, můžeme je péct. Ze slupek se vaří jablečný čaj, můžeme si nasušit křížaly. Přidávají se do různých jídel, jako jsou lívance či žemlovka. Tvoří základ štrůdlu, ale dají se použít i do chutney. Vyrobit se může též jablečný ocet.

Léčivé možnosti jablek

Je zajímavé, že jablka jsou vynikající na podporu trávení a na úpravu zažívacích obtíží. Pomohou při průjmu i při zácpě. Celkově zlepšují peristaltiku. Jablka by měli pravidelně konzumovat lidé trpící chudokrevností. Jsou také posilující pro práci srdečního svalu, takže by je měli do svého jídelníčku pravidelně zařazovat kardiaci. Rovněž pro nemocné cukrovkou jsou jablka dobrým zdrojem přírodního cukru i vlákniny. Chybí-li vám z nějakých příčin energie, jablko ji rychle dodá, ale přitom nezpůsobí takovou katastrofu, jako nějaká sladká tyčinka. Jablka vás zbaví bolestí hlavy. Jestliže jste večer vypili větší množství alkoholu, dejte si druhý den pár jablek. Příjemná kombinace cukru, vlákniny a vody, jakožto přísun vitamínů a minerálů vám zaručeně uleví od potíží. Čaj ze slupek se hodí při nachlazení.

Revmatismus a dna

Zvýšené množství jablek každý den by měli jíst ti, které trápí revmatismus a dna. Při těchto onemocněních jablka pomáhají, ale je třeba sníst asi deset jablek denně. Protože někteří nemůžou jablka rozkousat, doporučujeme pro tyto případy jablka mixovat, případně z nich udělat pyré. Zde je ale třeba počítat s tím, že se o část léčivých účinků při tepelné úpravě připravíme. Můžeme také na bolavé klouby dávat jablečný ocet. Případně můžeme zhruba jednu až dvě lžičky jablečného octa použít i vnitřně.

Ledviny a játra

Jablka pomáhají při různých problémech s játry a ledvinami. Dejte si ale pozor a jejich použití konzultujte s lékařem. U některých osob může nadměrná konzumace ovocného cukru vyvolávat ztučnění jater. Na některé ledvinové potíže se také jablka nehodí.

Zajímavý tip do kuchyně

Připravte si jablečné chutney. Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky a přidejte k nim nastrouhaný zázvor, česnek, spařené rozinky a pepř. Vymačkejte šťávu z citronu, přidejte jablečný ocet. Můžete přidat i pálivé papričky. Celé to svařte, podle chuti dosolte či doslaďte a dejte do sklenic.

Přibližné poměry množství jsou tyto: 4 jablka, 8 stroužků česneku, 8 lžic rozinek, 1 citron, 4 kusy hřebíčku, 60 g čerstvého zázvoru, 2 lžičky pepře, 4 červené chilli papričky, 8 lžic octa.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod