Díky očkování si na některé nemoci už ani nevzpomeneme

 Zdraví 
19. února 2018 14:56 / Jan Novák
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pomohlo vymýtit i nákazy, které často vedly k úmrtí Shutterstock
Dříve kosily desetitisíce lidí a nebyla proti nim žádná ochrana. Pomohly je vymýtit lepší hygienické podmínky, ale především také očkování.

Přesto jej někteří lidé odmítají, jak jsme psali zde. A jaké že jsou tyto dnes již téměř vymizelé choroby?

Záškrt

Dříve se ve světě vyskytoval ve velkých epidemiích. Při komplikacích mohl vést až srdečnímu selhání, paralýze a k úmrtí. Po druhé světové válce bylo zavedeno povinné očkování a onemocnění, které se zjednodušeně řečeno projevuje jako těžká angína, téměř vymizelo.

Příušnice

Projevují se oteklými tvářemi a spodní čelistí a také horečkou, bolestmi hlavy a svalů. Při komplikacích způsobují zánět varlete a neplodnost. Očkování proti příušnicím je povinné od roku 1987.

Černý kašel

Černý nebo-li dávivý kašel je vysoce nakažlivé onemocnění, pro něž jsou charakteristické projevy v podobě záchvatů štěkavého kašle. Nejvíce ohrožuje kojence, kteří ještě nemohou být očkováni. I kvůli tomu, že řada rodičů očkování odmítá, se černý kašel do Česka opět vrací a případů bohužel přibývá.

Spalničky

Spalničky se naproti tomu očkováním podařilo téměř vymýtit. Pro toto onemocnění je charakteristická vyrážka, vysoká teplota i infekčnost. Ohrožuje hlavně děti. V zemích se špatnou zdravotní infrastrukturou patří spalničky mezi nejčastější příčiny úmrtí dětí do pěti let.

Zarděnky

Zarděnky jsou extrémně nebezpečné pro těhotné ženy a vyvíjející se plod. Nakažená nastávající matka může potratit nebo se infekce může dostat k plodu a způsobit vývojové vady. Provází je také vyrážka a vysoká infekčnost.

Žloutenka typu B

Jedná se o vysoce odolný virus, který napadá hlavně játra. Očkování je spolehlivou ochranou. Ročně zemře kvůli komplikacím spojeným se žloutenku typu B asi tři čtvrtě milionu lidí. Nemoc se přenáší tělesnými tekutinami. Je zvláště nebezpečná pro děti.

Tetanus

Tetanus způsobuje bolestivé křeče svalů a většinou vede až ke smrti, a to v důsledku zástavy srdce nebo kolapsu dýchacího systému. Očkování je spolehlivou ochranou této nemoci.

Dětská obrna

Dětská obrna je potenciálně smrtící virové infekční onemocnění. Šíří se z člověka na člověka špinavýma rukama nebo znečištěnou vodou a potravinami. Virus se dostane do mozku a může způsobit ochrnutí. Dětská obrana byla u nás vymýcena v 50. letech minulého století pomocí plošného očkování. V některých zemích je ale stále hrozbou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve