Trápí vás zahlenění? Máme řešení

 Zdraví 
24. února 2018 08:07 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Neustávající vykašlávání hlenů je velmi obtěžující Shutterstock
Chladné období, střídání teplot, pobyt v mrazivém vzduchu. To všechno jsou spouštěče pro různé nemoci. Jestliže prožíváte většinu zimy s kašlem, máme pro vás důležité informace, které vám pomohou se zahlenění zbavit.

Tvorba sekretu v horních cestách dýchacích je dána mnoha faktory. Jedním z nich je skutečnost, že tělo se tak snaží zbavit různých cizorodých prvků. Na vině tedy může být pobyt v prašném prostředí. Také může jít o alergii, nebo prostě jen o nachlazení, kde se tělo zbavuje virů a bakterií. U některých osob ale potíže trvají dlouhodobě, a to je velmi obtěžující. Máme pro vás doporučení, která zaberou.

Nachlazení a alergie

Jestliže je zahlenění způsobeno konkrétním onemocněním či jasně definovanou alergií, která má svou příčinu, je i řešení poměrně jednoduché. Kromě základní léčby ovšem dbejte na zvýšený přísun tekutin, aby tělo mělo možnost hleny přirozenou cestou rozpouštět. Účinky můžete samozřejmě podpořit vhodnými bylinnými čaji. Velký význam má dobromysl, majoránka, bez černý či lípa.

Svařte lžičku ve čtvrtlitru vody a nechte deset minut louhovat. Pak sceďte a vypijte. Proceduru opakujte třikrát denně a uvidíte, že se vám uleví. Další inspiraci můžete také najít v již publikovaném článku o intolerancích na různé potraviny, který najdete zde.

Zahlenění bez zjevných příčin

Mnoho lidí trápí zahlenění, které nemá jasně danou příčinu. Člověk může být v zásadě zdravý, ale nedaří se mu úplně dobře. Má kašel, vodnatý výtok z nosu, trpí zadní rýmou. Objevuje se alergie. Vedlejšími jevy trvalého zahlenění může být také sklon ke kvasinkovým infekcím, pocení při jídle, pocení během spánku, tělesný zápach, opakující se i jiné než kvasinkové infekce a další obtíže.

Pokud se tyto obtíže objevují u dětí, mívají obvykle příčinu ve stravě. Zejména zde působí všechny mléčné výrobky, ale také kukuřice, sója, slunečnicový olej, bílá mouka, cukr, limonády. Po vyřazení těchto potravin z jídelníčku se obvykle obtíže upravují.

Když je postižen dospělý člověk, lze usuzovat na problémy s tlustým střevem a se střevem jako takovým. Vedle úpravy stravy je vhodné zařadit také pravidelný pohyb. A samozřejmě začít se zajímat o stav střeva, které souvisí s imunitou celého těla.

Očista střev

Při dlouhodobém zahlenění se doporučuje zahájit očistu střeva. Dva dny byste měli pít jen zeleninové a ovocné šťávy. Pijte také dostatek obyčejné čisté vody. Vyvarujte se potravinám, které zahleňují a byly uvedeny v předchozím oddílu. Naopak zařaďte do své stravy potraviny, které proti zahlenění působí. Jde zejména o veškerou listovou zeleninu, cibuli, květák, zázvor, česnek, chřest, celer, citrusové plody a ananas. Pijte dostatek tekutin, dopřávejte si i produkty, které obsahují užitečné bakterie, které podpoří činnost vašich střev. V našich podmínkách je nedoceněné kysané zelí. Zařaďte do svého životního rytmu i dny, kdy budete držet alespoň po část dne půst. Ulevíte svému zažívání a zlepší se vaše imunita. Vyhýbejte se alkoholu, který ničí střevní mikroflóru.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve