Hojně diskutovaná složka v potravinách. Jak škodí našemu zdraví?
Transmastné kyseliny jsou tuky, které se průmyslově vyrábějí procesem hydrogenace neboli ztužování. Výsledkem je tuhý, ale snadno roztíratelný výrobek, který je také dlouho skladovatelný.
Kde a jak vznikají?
- Bakteriální transformací nenasycených mastných kyselin v bachoru přežvýkavců: krav a ovcí (přecházejí do tuku a mléka)
- Průmyslovou hydrogenací: ztužováním olejů při výrobě pomazánkových tuků a tuků pro kuchyňskou úpravu pokrmů
- Zahříváním olejů na vysokou teplotu při smažení
Transmastné kyseliny jsou bez nejmenších pochybností zdraví škodlivé. Podílejí se na rozvoji srdečně-cévních onemocnění a s vysokou pravděpodobností i na rozvoji nádorových onemocnění.
Jaké mají účinky na naše tělo?
- Zvyšují hladinu LDL cholesterolu (tzv. zlý cholesterol) a navíc snižují hodnoty HDL cholesterolu (tzv. hodný cholesterol). O tom, jak snížit cholesterol, jsme psali zde.
- Zvyšují hladiny triglyceridů v krvi
- Transizomery mastných kyselin zvyšují hladinu lipoproteinu A, jednoho z rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob
Kde je najdeme?
Z běžných potravin je velmi často naleznete v cereálních tyčinkách, salátových zálivkách, brambůrkách, sušenkách, krekrech a majonézách. V omezeném množství se nacházejí i v tučném mase a tučných mléčných produktech. Zajímavé informace o mase a jeho vlivu na lidské zdraví jsme přinesli v jiném článku.
Ale zdaleka největším zdrojem trans tuků v jídelníčku jsou průmyslově připravené tuky. Většina zdravotnických organizací před nimi varuje a doporučuje je pokud možno úplně vyřadit z jídelníčku, nebo jejich užívání omezit na co nejmenší možnou míru.