Trápí vás ječné zrno? Poradíme, co na něj senzačně zabírá

 Zdraví 
03. března 2018 09:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ječné zrno je problém i estetického rázu Shutterstock
Začíná to svěděním pokračuje pálením řezáním a pak se vyklube. Ječné zrno. Problém, který trápí řadu lidí, a to i z estetického důvodu. Pokud jste jedním z nich, nemusíte hned běžet lékaři, ale zkuste bylinky a homeopatika.

Ječné zrno vzniká, když se jedna z povrchových žláz ve víčku ucpe. Tvorba ječného zrna se zpočátku ohlašuje bolestí a rudnutím celého víčka. Později, obvykle zhruba po třech dnech, se tyto příznaky začnou koncentrovat pouze do jednoho místa a objeví se bulka, která je zaplněná hnisem. Ta může někdy v celkovém otoku oka zaniknout. Ječné zrno v tomto případě objeví lékař při důkladnějším vyšetření víčka.

Co ječné zrno způsobuje

Ječné zrno prý může být způsobeno špatnou výživou, nedostatkem spánku, ale také zanedbanou hygienou. Žlázky se často ucpávají také při nevhodném používání make-upu nebo při po nesprávně ošetřených kontaktních čočkách. Na vzniku zánětu se může podílet i celkové oslabení obranyschopnosti, například při cukrovce. Je nakažlivé, proto by postižená osoba měla denně měnit ručníky a žínky a neměla by se o ně s nikým dělit.

Přírodní léčba

Při léčbě ječného zrna není nutné běžet si hned pro antibiotickou mast. Nejdříve zkuste recepty našich prababiček. Těmi se dají léčit řady nemocí, včetně aftů. Pokud vás často trápí i toto onemocnění, zkuste další rady a tipy, které jsme psali zde.

Odvar ze světlíku

Světlík lékařský se díky svým blahodárným účinkům na kůži hojně využívá k léčbě nejrůznějších kožních problémů. Odvar ze světlíku lékařského tak pozitivně působí i na ječné zrno. Stačí, když do odvaru namočíte kapesník a přiložíte na víčko. Opět je dobré postup opakovat párkrát za den. Odvar můžete vylepšit heřmánkem či měsíčkem lékařským.

Bramborová kaše

Na ječné zrno by vám mohla pomoci i směs z brambory, žloutku a mléka. Bramboru nejprve uvařte, poté ji oloupejte, najemno nakrájejte a nakonec smíchejte se syrovým žloutkem a teplým mlékem. Vzniklou hmotou potřete hadřík, který následně přiložte na bolavé víčko. Proces opakujte nejméně dvakrát denně, a to do doby, kdy již ječné zrno nebude patrné.

Kvasnice či černý rybíz

Za vznikem ječného zrna někdy stojí nedostatek vitamínu B. Zlepšení se tak může dostavit, pokud budete jíst syrové kvasnice či potraviny, které je obsahují. Doporučuje se také pít čaj z černého rybízu, jehož pět listů necháte vylouhovat v půllitru studené vody po dobu jedné hodiny.

Pečená krupice

Dalším tipem s dílny prababiček je krupice. Tu opečte na pánvi, poté ji zabalte do hadříku a aplikujte na víčko. Ječné zrno by mělo ustupovat rychleji.

Homeopatická léčba

Ječné zrno lze léčit i některými homeopatiky. Pokud je ječné zrno světle červené a projevuje se bodavou bolestí, užívejte homeopatikum Apis Mellifica 9ch. Při umístění ječného zrna v blízkosti vnitřního koutku oka nasaďte homeopatikum Lycopodium clavatum 9ch. Pokud se vám ječné zrno často vrací, užívejte homeopatikum Staphysagria 9ch.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47