Jak vyléčit nemocné hlasivky

 Zdraví 
27. února 2018 07:52 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bolavý krk a ztrátu hlasu lze léčit i pomocí bylin Shutterstock
Při různých infekcích dochází ke ztrátě hlasu. Tento velmi nepříjemný jev ale může být poměrně snadno léčitelný. Máme několik léty osvědčených tipů.

Různé infekce, které nás mohou postihnout, nejsou obvykle lokalizované jen na jedno místo, ale ovlivňují i fungování hlasivek. Tyto svaly odpovědné za náš hlas se pokryjí ochranným hlenem a jsme ztraceni. Je jasné, že každá léčba chce čas. V případě hlasivek někdy i času více. Určitě ale stojí za to, abyste se o své hlasivky starali, což si dobře uvědomují zejména lidé, kteří musejí používat svůj hlas při práci. A právě tito lidé bývají nejohroženější, protože kromě infekce je ohrožuje také přílišná námaha hlasivek.

Nechte hlasivkám odpočinout

Důležitou součástí léčby či prevence ztráty hlasu je hlasový klid. Hlasivky potřebují jistý čas ke své regeneraci. Lidé, kteří v práci musí hodně a nahlas mluvit, což jsou třeba typicky učitelé, lékaři, školitelé a další profese, si potřebují hlasově odpočinout. Mít během dne čas, kdy nemluví vůbec, nebo jen minimálně a velmi potichu. Tento čas by měl tvořit významnou část dne. Je pravdou, že jako každý sval i hlasivky se postupně vytrénují na vyšší zátěž. To, co by člověk zpočátku vůbec nezvládl, zkušený řečník zvládne s bravurou. Ale i ten si potřebuje odpočinout.

Pozor na chlad

Hlasivky nemají rády chladný vzduch. Jestliže jsou namožené, jestliže někde v okolí se probouzí infekce, bývá velmi riskantní pobývat v chladných měsících někde venku a vdechovat chladný vzduch ústy. Člověk, který se obává ztráty hlasu, by se proto měl v rizikových obdobích vyhnout například sportovním aktivitám, které by byly spojeny právě s pobytem ve venkovním prostředí. Vhodné také je popíjet při ohrožení hlasivek teplé čaje.

Byliny, které pomohou

Existuje také celá řada bylin, které mají velmi prospěšné působení na stav našich hlasivek a krku obecně. Určitě se nesmí zapomínat na možnost kloktat vlažným šalvějovým čajem. Výborný je jitrocel. Můžete použít sirup z lékárny, ale není také žádný problém použít vlastnoručně nasbírané lístky jitrocele kopinatého, tedy toho s užšími listy. Lžičku sušeného jitrocele přelijte čtvrtlitrem vařící vody a nechte odstát. Tři šálky denně vám zaručeně velmi pomohou. Výborná je také kokoška pastuší tobolka. Lžičku namočíte ve studené vodě na 12 hodin a pak výluh ohřejete. Před použitím nezapomeňte přecedit. Popíjejte po malých doušcích. Můžete si připravit také léčivý výluh z podbělu. Přelijete ho vroucí vodou a velmi horký pijte.

Vincentka, citron, skořice a med

Ne, nebojte se, nemusíte konzumovat toto všechno dohromady. Byla by ale velká škoda, kdybyste na hlasivky a všelijaký chrapot nevyzkoušeli luhačovickou Vincentku. Koneckonců právě v těchto lázních se nemoci hlasivek již dlouhá léta úspěšně léčí a pití či kloktání teplou Vincentkou je pro náš krk velmi prospěšné. Někteří lidé mají ke slané vodě odpor, který sice není na místě, ale pokud přetrvává, můžete zkusit smíchat minerální vodu s mlékem a případně i s medem.

Pokud už hovoříme o medu – ten také obsahuje mnoho prospěšných látek. Je jen škoda toho cukru. Z léčebných důvodů ho ale lze doporučit. Zcela zvláštní je ale kombinace medu a skořice. Skořice má totiž silné antibiotické a antivirotické účinky a právě v kombimaci s medem se dá dobře využít, spolknout a zapůsobit na naše bolavé hrdlo i zasažené hlasivky.

Při různých potížích s chrapotem, bolestmi krku a obecně infekcemi horních cest dýchacích nezapomínejme na citron. Dodává nám potřebný vitamin C, ale přímý kontakt málo zředěné citronové šťávy umí zaplašit infekci. Jestliže máte infekci položenou níž na průduškách, můžete zkusit rady z článku, který jsme publikovali před časem a který najdete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47