Připravte si přírodní kortikoid. Z obyčejné lékořice

 Zdraví 
25. února 2018 09:33 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Lékořici zná každý spíše jako sladkost Shutterstock
Lékořici většina lidí zná jako pochoutku. Ale mimo to je to výborná bylinka, která má skvělé léčivé účinky. Pomáhá při kašli, přes žaludeční vředy až po ženské potíže. Mimo to se jí dá nahradit i některá léčba, při níž se předepisují kortikoidy.

Lékořici se také říká pendrek, sladké dřevo nebo sladké žíly. Její kořen obsahuje totiž glycyrizin, který je více než 30x sladší než sacharóza. Mimo sladkou pochutinu se z lékořice dá také vyrábět čaj, sirup nebo lékořicový olej.

Léčivé účinky

Lékořice má široký záběr účinků. V první řadě je to dobrý lék na všechny plicní choroby, jako je kašel, zahlenění, katar plic. Podporuje vykašlávání a působí antisepticky, mírně snižuje horečku, pomáhá při zažívacích potížích. Dále tlumí křeče a působí proti nadýmání. Hodí se pro léčbu žaludečních a dvanácterníkových vředů, zánětu žaludku. Pomáhá při látkové výměně. Podporuje tvorbu některých hormonů, a z toho důvodu se užívá při léčení ženských potíží spojených s klimakteriem a také endometriózou. Je také skvělým pomocníkem při alergiích, snižuje hladinu cholesterolu a stimuluje nadledvinovou kůru.

Přírodní kortikoid

Lékořice totiž pomáhá při nedostatku kortizolu a podle některých zdrojů dokáže nahradit i některé farmaceutické výrobky. Jednak některé látky obsažené v lékořici zabraňují rozpadu našeho vlastního kortizolu. Tedy, že kortizol zůstává tělu k dispozici delší dobu. Navíc je známo, že extrakt z lékořice byl i využit k výrobě některých léků ze skupiny kortikoidů. A v obou případech při vnitřním i vnějším užití. Doma si můžete vyrobit odvar z kořene lékořice, a to tak, že lžíce nadrceného kořene přelejete vodou a necháte louhovat 15 minut. A nebo si připravte mazání v podobě lékořicového oleje.

Postup

Připravíte si libovolný olej (lepší je olivový) a lékořicový kořen. Obě ingredience smícháte a v uzavíratelné sklenici louhujete, buď na okenním parapetu, ale klidně i na chladnějším místě. Kořen však musí být v oleji vždy celý ponořený. Doba louhování by měla být 10-14 dní, ale klidně i déle. Důležité je sklenici během té doby několikrát protřepat. Nakonec olej přeceďte a vymačkejte do něj i kousky lékořice.

Použití

Lékořicovým olejem můžete nahradit kortikoidové masti. Použít jej můžete na vyrážky, ekzémy, pupínky a jiná zánětlivá kožní ložiska. Vyzkoušet to můžete také v případě, kdy vás z nepochopitelného důvodu svědí pokožka nebo na ni máte suchá místa. Skvělé účinky na pokožku má také konopná kosmetika. Při nákupu je však potřeba vybírat opravdu jen tu kvalitní. Rady, jak vybrat tu nejlepší, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008