Jak zabránit ztrátě sluchu. Jaké jsou typické nešvary?

 Zdraví 
26. února 2018 10:50 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mít stále sluchátka v uších může způsobit potíže se sluchem Shutterstock
Sluch patří k základním smyslům. Jeho ztrátu nebo zhoršení vnímáme velmi negativně. Dá se s problémem něco dělat, nebo jsme odkázáni jen na to problém přijmout? V článku se dozvíte víc.

Statistická čísla jsou neúprosná. Po sedmdesátce trpí nedoslýchavostí až 80 % seniorů. Potíže se ale začínají objevovat i u lidí podstatně mladších. Je to dáno mnoha faktory, přičemž životní styl zde hraje významnou roli. Přitom existuje několik jednoduchých návyků, které mohou výrazně pomoci. A ani rozvinutou nedoslýchavost nemusíte nechat bez vhodné kompenzace.

Hluk

Jedním z faktorů, které způsobují ztrátu sluchu, je vystavování našeho sluchového ústrojí nadměrnému hluku. Tento problém se v první řadě týká lidí, kteří pracují ve velmi hlučném prostředí a kde není ani možnost nosit ochranná sluchátka. Děje se tak v některých profesích na dráze, ale i jinde. V jiných případech je možné ochranné pomůcky použít, ale ne vždy se tak děje.

Zde už jde o vědomé rozhodnutí člověka. Ten si v mládí neuvědomuje, že si zadělává ve stáří na pořádný problém. Podobně jako ti, kteří tráví většinu dne se sluchátky v uších, do kterých si pouští velmi hlasitou hudbu. K tomu navíc většina lidí bydlí ve městech s obecně vyšší hladinou okolního hluku. Cestujeme dopravními prostředky, které jsou hlučné. Jedná se o velký problém, ale v moci člověka je ho částečně ovlivnit.

Poranění a infekce

Další příčinou nedoslýchavosti jsou různá poranění a infekce. U poranění může jít o údery do hlavy, ale také o zranění způsobená špatným čištěním zvukovodu. Většina lidí totiž používá různé nevhodné předměty, kterými si snadno natrhnou jemnou kůži zvukovodu. Do rány se následně dostává infekce, která působí své i na další partie sluchového ústrojí.

Dalším typickým nešvarem je používání vatových tyčinek k čištění uší. Ušní maz tím zatlačujeme směrem k bubínku. Ten zalehne a působíme si okamžitou nedoslýchavost, která je sice řešitelná, ale mnoho lidí ani netuší, že mají uši doslova zašpuntované nahromaděným ušním mazem. Problém je, že pod touto vrstvou může docházet opět k různým infekcím, takže z dočasného a řešitelného problému může vzniknout problém chronický. O správném čištění uší si můžete přečíst v článku zde.

Velký vliv na sluch mají různé infekce středouší. Dětský zánět středního ucha spojený s perforací bubínku má za následek zhoršení sluchu a mnohé problémy v pozdějším věku.

Kouření, strava a pohyb

Svůj podíl na špatném sluchu má nepochybně kouření. Vliv vdechovaného kouře na sluchový nerv byl prokázán mnoha studiemi. Kuřáci mají jednoznačně horší prognózu nedoslýchavosti ve srovnání s lidmi, kteří nekouří. Odhaduje se, že se riziko zvyšuje asi o třicet procent. Velmi negativně působí i pasivní kouření.

Nadbytečný příjem potravy bohaté na cukry se také negativně podepisuje na našem sluchu. Jde opět asi o třicetiprocentní navýšení možnosti ztráty sluchu či vzniku nedoslýchavosti ve srovnání s lidmi, kteří jedí vyváženou a zdravou stravu. Zejména škodí stav, kdy u člověka vzniká cukrovka, která ještě není odhalena. Zvýšení hladiny cukru v krvi je mírné, ale přece jen se odráží na našem zdravotním stavu.

Pohyb je velmi prospěšný pro zachování sluchu i pro období stáří. Při pohybu jednak dochází k prokrvení různých částí těla. Pohyb ovšem také spaluje přebytečné cukry z krve a tím zabraňuje vzniku potíží popsaných v předchozím odstavci. Jestliže je pohyb spojen s pobytem v přírodě, na čerstvém vzduchu a v relativním klidu, je to také velmi dobrý vklad pro správné fungování sluchového ústrojí.

Prevence a řešení problémů

Jestliže chcete mít dobrý sluch co nejdéle, nekuřte, nejezte sladké, jezte hodně zeleniny. Sportujte. Správně si čistěte uši a dbejte na to, abyste si neporanili zvukovody. Udržujte své uši v teple, chraňte se před infekcemi středouší. Pokud posloucháte rádi hudbu, neposlouchejte ji celý den. Užívejte si i zvukový klid.

Pokud se objeví problémy, neváhejte navštívit specialistu na ORL – nosním, ušním a krčním oddělení. Vyšetří váš sluch a zjistí, v čem máte problém. V komunikaci s ostatními se nestyďte požádat o zopakování věty, které jste nerozuměli. Jestliže je vaše nedoslýchavost již příliš obtěžující, neváhejte a vyzkoušejte vhodná naslouchátka. Ta levnější zesilují veškerý zvuk, který do nich přichází. Dražší umí rozlišit, zda jde o hluk okolí nebo mluvené slovo a podle toho volí zesílení či potlačení nežádoucích ruchů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve