Ani dlouhodobá práce u počítače nemusí být pro oči únavná. Jen je potřeba umět jim ulevit

 Zdraví 
02. listopadu 2020 14:44 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dlouhodobé sledování počítače neprospívá zraku Depositphotos
V loňském roce pracovala z domova jen zhruba čtyři procenta Čechů. Kvůli opatřením proti šíření koronaviru se letos na jaře jejich počet téměř zdesetinásobil a lidí pracujících v režimu home office přibývá i nyní. Valná většina z nich využívá k práci počítač. Dlouhé sledování monitoru ale neprospívá zraku. Jak unaveným očím ulevit?

Při dlouhé práci na počítači je pohled upřen jedním směrem. To je pro oči namáhavé. Oči nejsou při práci na počítači vyloženě poškozovány, spíše jsou namáhány a vysilovány trvajícím pohledem stejným směrem a na stejnou vzdálenost. Potíže s očima se objevují většinou až po několika hodinách u počítače. V klimatizované místnosti či u nositelů kontaktních čoček se tyto potíže dostavují dříve.

Zaměřte se i na zdánlivé maličkosti

Lidé pracující delší dobu na počítači si nejčastěji stěžují na slzení, zarudnutí nebo pálení očí, únavu či bolesti hlavy. Únavu a osychání očí často způsobuje nesprávné světlo v místnosti.

Nevhodně zvoleným světlem v domácích kancelářích jsou zářivky, které vyzařují příliš ostré světlo. To způsobuje podráždění očí. Velkou roli hraje také místo, kde je počítač umístěn. Postavit ho proti oknu není příliš vhodné. Světlo zvenčí totiž člověku svítí přímo do očí a znesnadňuje mu viditelnost na obrazovce. Člověk pak na monitor více ostří, tím dochází k rychlejší únavě zraku. Důležitá je také poloha klávesnice, která by měla být v rovině s monitorem, aby člověk nemusel natáčet hlavu tam a zpět při pohledu z klávesnice na monitor a opačně, radí odborníci.

Mrkat, mrkat, mrkat

Pro zdraví očí je velmi důležité pravidelné mrkání, které povrch oka zvlhčuje a předchází tak jeho podráždění. Při sledování monitoru je přirozené, že člověk při soustředění na danou činnost mrká asi pětkrát méně, než je běžné. Tím povrch oka trpí, protože nedochází k potřebnému zvlhčení slzami. Syndrom suchých očí způsobuje osychání rohovky. Je proto nutné oči každých dvacet minut pečlivě promrkat. O tom, že někomu může home office způsobit i zdravotní problémy, jsme psali zde.

Oční jóga

Od únavy pomůže oční jóga. Je vhodná pro všechny, zejména pak pro osoby pracující několik hodin denně na počítači a také pro ty, kterým se zhoršuje oční vada. Oční jóga oči uvolní a funguje jako přirozená masáž oka. Oku prospívají krouživé pohyby, pohledy různými směry, nahoru, dolů a do různých stran. Cvičení urychlí látkovou výměnu v oku a jeho okolí, což má pozitivní účinky na zrak. Pokud máte po operaci očí, je vhodné začít s cvičením až měsíc po zákroku. Cviky by se měly provádět třikrát denně. Nejlépe je cvičit oči také pravidelně večer před usnutím.

Cviky pro oční jógu

  • Nejdříve 10x zamrkat.
  • 10x se podívat nahoru a dolů.
  • 10x se podívat doprava a doleva.
  • 10x se podívat do úhlopříčky zprava nahoře vlevo dolů.
  • 10x se podívat do opačné úhlopříčky – tedy zleva nahoře doprava dolů.
  • 10x zakroužit očima doprava.
  • 10x zakroužit očima doleva.
  • 10x zamrkat.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve