Jak nahradit pšeničnou mouku. Jednoduchá doporučení, která se hodí i při hubnutí
Celiakie je poměrně vážné autoimunitní onemocnění, které vede k poškození střeva vlivem nesnášenlivosti lepku. Vedle toho ale mnoha lidem nedělá pšenice dobře. Cítí se nafoukle, mají bolesti břicha, průjem, přibírají na váze. Může se objevit zahleněnost, vyšší nemocnost, bolesti hlavy, únava.
Někdy se dá pečivo zcela vyloučit
Jestliže se chcete vyhnout pšenici i dalším obilovinám s obsahem lepku, máte možnost nahradit pečivo zeleninou. Nosičem pomazánky, sýra a dalších dobrot se může stát klidně kolečko okurky, odkrojek papriky nebo třeba plátek kedlubny. Jakákoli zelenina, která vám chutná, může pečivo hodnotně nahradit. Je to celé vlastně o zvyku. Stačí pár týdnů a budete moci na běžný chléb a rohlíky úplně zapomenout. Zelenina je navíc mnohem zdravější a levnější než všechny náhražky chleba z různých exotických obilovin.
Čím zahušťovat omáčky
Hladkou mouku běžně používáme na zahušťování omáček a některých polévek. Nejprve zkusme některé pokrmy zcela bez zahuštění. V některých případech to vůbec není na škodu. Jiné je vhodné zahustit jiným způsobem. Například u svíčkové omáčky dojde k zahuštění přirozeně tím, že se krásně spojí rozmixovaná kořenová zelenina se smetanou. Omáčka bude tak hustá, jaký bude poměr zeleniny ku vývaru či výpeku, který doplníme o smetanu. Mouky zde rozhodně není třeba.
Také správný guláš se nemá moukou zahušťovat. Stačí dát pod maso opravdu hodně cibule a využít i rad špičkových kuchařů, kteří velmi doporučují použít hodně bílé papriky, která se do omáčky pomalu rozdusí. Vše se pak pro barvu doplní trochou papriky červené. Jestliže nevíte už jak, můžete použít na zahuštění škrob. Ať bramborový nebo pšeničný. Oba jsou bez lepku. Jen tak nebude jídlo příliš dietní. Pokud se chcete dokonce vyděsit, přečtěte si v článku zde, co se dá z bramborového škrobu také vyrobit.
Náhrady za chléb
Pokud nechcete kupovat předražené bezlepkové výrobky, je šance si upéct poměrně dobrý chléb za pomoci bezlepkových surovin. Velmi zajímavé a jednoduché jsou chleby na bázi psyllia. Jde o rozpustnou vlákninu, která skvěle spojuje různé suroviny. Můžete ji použít k přípravě chleba na bázi sýra, slunečnicových semínek a několika dalších přísad. Pokud vám slunečnice vadí, obejdete se i bez ní. Použijete čtyři lžíce psyllia, čtyři celá vejce, 150 gramů jemně nastrouhaného tvrdého sýra dle vlastní chuti, sůl a kmín. Vypracujete těsto, necháte chvíli odstát a mazlavý bochníček dáte asi na 40 minut do trouby na 170 stupňů Celsia. Výsledek vás překvapí. Psyllium můžete používat i na zpevnění sekané, karbanátků a dalších pokrmů.