Pokud trpíte na bolesti žaludku, poradíme vám, jak se bolesti rychle a efektivně zbavit

 Zdraví 
20. října 2020 12:12 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bolest žaludku dokáže pěkně potrápit Depositphotos
Čas od času potrápí snad každého z nás. Úporná bolest v žaludeční oblasti je velmi nepříjemná. Zřejmě nejrozšířenější radou je absolutní dieta. Ale to je omyl. Potřebujete totiž žaludek zklidnit, k čemuž vám pomůže zase jen jídlo. Tentokrát však lehké a vhodné.

Bolesti žaludku nebo nevolnost bývají poměrně časté. Příčin může být celá řada. Nejčastější je nevhodné jídlo či pití, anebo také stres. Bolestí se lze poměrně snadno zbavit bez léků, pokud však trvají delší dobu, je nutné navštívit lékaře. V žádném případě však nesmíte hladovět. Absence jídla přispívá k tomu, že se žaludeční stěny třou o sebe, čímž vaši bolest minimálně prodlužují.

Příčiny

  • Náhlá přechodná bolest je způsobena viry nebo bakteriemi, které jsou obsaženy v těžce stravitelném nebo zkaženém jídle.
  • S vředem žaludku se setkáváme zejména u starších lidí. V těchto případech je nutná lékařská péče.
  • Chronická gastritida je způsobena např. stresem, nadměrnou konzumací alkoholu nebo kávy, živočišných tuků, kouřením nebo nadměrným užíváním některých léků.

První pomoc

Bylinkové čaje

Na prvním místě stojí určitě čaj z máty peprné. Použít ho můžete zejména při lehčích a náhlých potížích žaludku. Prostě vám něco nesedlo. Šálek mátového čaje váš podrážděný žaludek zklidní. Uvolňuje totiž křeče hladkého svalstva, podporuje sekreci žluči a přispívá k trávení mastných jídel. Mátový čaj však neužívejte příliš často. Vysoká dávka mentolu v něm obsaženém může žaludek dráždit, čímž naopak zvyšuje jeho bolest. U několika mála procent lidí máta peprná není vhodná vůbec a může po ní pálit žáha. Pokud k této menšině patříte, pomůže vám heřmánkový čaj.

Kmín kořenný

Zcela jistě ho doma má každá hospodyňka, protože se používá do nejrůznějších pokrmů. Pro zmírnění křečí žaludku můžete použít jeho silný odvar nebo ti statečnější ho mohou jednoduše jíst, ovšem řádně pokousat, aby se jejich léčivá látka uvolnila. Kmín také podporuje imunitu, což jistě oceníte v nadcházejícím zimním období.

Banány

Pokud zvracíte nebo máte průjem, ztrácíte draslík, který doplní právě banány. Vzhledem k tomu, že jsou sladké, doplní i kalorie, které potřebujete, když kvůli bolesti nic nejíte. Dodají vám také vlákninu, která prospívá trávení.

Jablečný kompot

Jablečný kompot (ne čerstvé ovoce) je snadno stravitelný a poskytne vám skvělou svačinku. Jablka obsahují velké množství pektinu ukrytého těsně pod slupkou. A právě pektin přináší úlevu při nevolnosti a bolesti žaludku.

Suché pečivo

Pokud bolest poněkud ustoupí, je možné si dát kousek suchého pečiva. Rozhodně ne však čerstvého, ale minimálně den starého. V tomto případě volíme pečivo bílé, ne cereální. Bílé pečivo totiž obsahuje více cukru, čímž prospěje strádajícímu organismu.

Teplé obklady

Pomoci může také přikládání teplých obkladů na oblast žaludku.

Pokud se tedy jedná o akutní bolest žaludku, nesahejte hned po nějakém léku, který může váš stav ještě zhoršit. Plně si vystačíte s domácími recepty popsané výše. Nejlepší je v každém případě alespoň na pár dnů lehká dieta s vyloučením veškerých živočišných tuků a těžce stravitelných jídel. Důležitý je také dostatečný příjem tekutin. Bolestem ze stresu pomůže celá řada bylinek, více čtěte zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47