Snadná metoda, která výborně zocelí vaši imunitu. Začít můžete už dnes doma

 Zdraví 
14. října 2020 08:47 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pokud jste často nemocní, měli byste uvažovat o otužování Depositphotos
Otužování si v poslední době získává čím dál více příznivců. Důvodem jsou jeho pozitivní účinky na zdraví. Prospívá každému a obzvláště lidé, kteří jsou často nachlazení nebo se potýkají s jinou virózou, by se otužování měli začít věnovat. Studená voda jim totiž imunitu posílí víc než kdejaký drahý preparát.

Hlavním přínosem otužování je vybudování silné obranyschopnosti organismu. Otužilcům se vyhýbají virová onemocnění, snižuje se riziko vzniku vysokého krevního tlaku, zlepšuje se stav alergií apod. Otužilci nejsou tolik náchylní na změny počasí, které dělají běžným lidem často těžkosti.

Otužování má však svá pravidla a nemůžete se hned bezhlavě vrhnout do ledové vody. Tělo je třeba na studenou vodu připravovat opravdu pozvolna, zbrklé otužování nic dobrého nepřináší.

Začněte doma ve sprše

Každý zkušený otužilec vám potvrdí, že s otužováním musíte začít velmi pozvolna. Třeba ve sprše. Nejprve se osprchujte, jak jste zvyklí. Pak ale přepněte na chladnější vodu (kdo vydrží, může si nastavit i zcela studenou) a zkuste chvíli vydržet. Každé další sprchování se snažte o pár chvil prodloužit dobu, kterou pod studenou vodou strávíte, případně si pokaždé nastavujte chladnější a chladnější vodu.

Otužování praktikujte zásadně ráno. Studenou vodou se sice můžete otužovat i večer, tím ale nenahradíte ranní otužování, pouze ho doplníte. Večer je třeba se otužovat dvakrát déle než ráno. V zimě se doporučuje sprchovat 1–3 minuty, v létě 3–5 minut. Po osprchovaní se utřete suchým ručníkem.

Pevná vůle je základ

Než se do otužování pustíte, měli byste vědět, že budete potřebovat opravdu pevnou vůli. A hlavně je třeba se otužování věnovat skutečně soustavně. Není to totiž jako s jízdou na kole, kterou se jednou naučíte a už ji nikdy nezapomenete. Tělo si odolnost vůči chladu pamatuje jen po určitou omezenou dobu. Ta je u každého individuální a po několika týdnech až měsících se ztratí úplně. Skutečně otužilým se stává člověk asi teprve po dvou letech pravidelného otužování.

Rychlý účinek

Dobrou zprávou je, že při pravidelném otužování se vaše imunita poměrně rychle zocelí. Už po dvou měsících by mělo být tělo daleko odolnější vůči všemožným nemocem z nachlazení. Ve vytrvání vám pomůže i slastný pocit, který zažijete poté, co z ledové vody vylezete. První smočení je prý každému nepříjemné, ale to, co člověk prožívá potom, se prý dá těžko popsat. Někdo přirovnává pocit, kdy vyleze ze studené vody, k euforii, na kterou se dá brzy získat závislost.

Zdravotní omezení

Otužování ve formě sprchování chladnější vodou si může dovolit prakticky každý. Intenzivnější sprchování ledovou vodou nebo přímo plavání v zimních vodách ale není moc vhodné pro lidi s nemocným srdcem, problémy s tlakem nebo ledvinami. O svém záměru se začít otužovat se proto raději poraďte se svým lékařem. O tom, jaké výhody přináší otužování dětí, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod