Zařaďte do jídelníčku tymián. Má schopnost likvidovat bakterie i viry

 Zdraví 
17. října 2020 10:04 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Tymián chutná skvěle a léčí Depositphotos
Určitě tušíte, že tymián je dobrá věc. Ale že je tak zdravý, jste asi netušili. Máme podrobnější informace.

Tymián patří mezi běžná a oblíbená koření. Překvapivě ale nemá jen příjemnou chuť. Je totiž lékem na mnoho nemocí a řeší všelijaké obtíže, které nás trápí.

Tymián v boji proti bakteriím a virům

To, co nás může v dané chvíli zajímat hodně, je schopnost tymiánu nejen likvidovat bakterie, ale i viry. Uvádí se, že protizánětlivý účinek tymiánu zahrnuje infekce v ústní dutině – pochopitelně včetně infekcí v dásních – dále infekce v dýchacích cestách, v močovém ústrojí a dokonce i ve střevech. Tam sice pronikne jen menší část účinných látek, ale i tak zde dojde vlivem používání ke zklidnění a ústupu potíží. Celkem je tymián účinný asi proti 120 typům různých bakterií. Jde tedy o jedno z přírodních antibiotik.

Nejinak je tomu i s účinky antivirotickými. Tymián tak můžete zapojit jak do boje proti klasické chřipce, tak i proti koronaviru. Jak asi chápete, nikdo netvrdí, že vás tymián zázračně vyléčí z COVID-19, ale budete-li pravidelně zařazovat tymián do svého jídelníčku, budete mít větší pravděpodobnost, že nákazu buď nedostanete nebo ji lépe zvládnete. Nic víc, ale také nic míň.

Jaké všechny nemoci se mají mít na pozoru

Něco už bylo naznačeno v předchozím odstavci. Tymián se hodí při zánětech v ústní dutině, při parodontóze, při bolestech v krku, při dráždivém kašli a dalších nemocech dýchacího systému. Zklidňuje trávení, zbaví vás průjmů a omezí záněty ve střevech. Celkově působí čisticím způsobem. Zlepšuje krevní oběh, je přírodním afrodiziakem. Při používání tymiánu se vám budou vyhýbat různá nachlazení a další virové infekce. Tymián můžete používat i zevně na všelijaké záněty kůže, akné a další kožní potíže.

Jak užívat

U tymiánu je důležité, že doba užívání je omezena. Dopřávejte si jej v léčebných dávkách klidně po dobu tří týdnů, ale pak zase jeho užívání alespoň na tři týdny vysaďte. Jako koření v malých dávkách jej ale můžete užívat běžným způsobem a průběžně.

Tymián nevařte. Používá se výluh, kdy vroucí vodou zalijete potřebné množství. Pro inhalaci to jsou zhruba dvě lžíce do větší nádoby. Úměrně méně pak stačí pro pití. Jedna čajová lžička na šálek bude dostatečné množství. Maximální denní dávka jsou tři šálky. Nejlépe ráno, v poledne a večer. Tymián se dá užívat i ve formě éterického oleje. Stačí nakapat několik kapek do horké vody nebo do aromalampy.

Jsou ale lidé, kteří by se měli tymiánu vyhnout. Především těhotné ženy, ale i lidé, kteří užívají léky na ředění krve, opatrní by měli být i lidé s vyšším krevním tlakem. Kdybyste se totiž tymiánem předávkovali, váš krevní tlak by se mohl zvýšit. Více o hypertenzi si přečtěte zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve