Kvašené potraviny mají výtečný vliv na naše zdraví. Sníží hladinu cukru v krvi a výrazně posílí imunitní systém

 Zdraví 
28. října 2020 13:00 / Kateřina Kofroňová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Kvašené potraviny jsou cenným zdrojem probiotik Depositphotos
Fermentace je proces známý po staletí, ovšem dnešní způsob života mu moc nepřeje. Naše babičky věděly moc dobře, jak naložit zelí nebo okurky, ale dnešní třicátníci dají jen stěží dohromady konkrétní recept. Kvašené potraviny přitom mají vliv na celkové zdraví, jsou lépe stravitelné, obsahují prospěšné enzymy, vitaminy skupiny B, probiotika a omega-3 mastné kyseliny.

Kvašené potraviny zvyšují obsah protilátek v těle, přispívají k silnějšímu imunitnímu systému, upravují chuť k jídlu a snižují hladinu cukru v krvi. Abyste získali zdravou dávku bakterií, je nezbytné konzumovat kvašenou zeleninu pravidelně, nejlépe denně, a to od útlého věku.

Navíc kromě toho, že fermentované potraviny mají opravdu vynikající chuť, existuje několik důvodů, proč je začít jíst každý den. Třeba jako svačinku, přílohu nebo třeba druhou večeři.

1. Přirozený zdroj probiotik

Probiotika mají skvělou vlastnost pomáhat zpomalit nebo zvrátit průběh některých nemocí, starají se o zdravá střeva, podporují trávení a zvyšují obranyschopnost organismu. Konzumací fermentovaných potravin a pitím kvašených nápojů jich do trávicího systému dostanete opravdu velké množství.

2. Lepší trávení přijde samo

Díky dostatečnému množství střevních bakterií a jejich dokonalé rovnováze bude vaše tělo schopno vstřebávat mnohem více živin z potravin, které denně jíte. Doplňky stravy v podobě různých tablet a sirupů už zkrátka nebudete potřebovat.

3. Jsou dostupné

Zdravý jídelníček nemusí vždy zruinovat váš rozpočet. Fermentované potraviny lze velmi jednoduše připravit i doma. Zelí, okurky, mrkev, cibule, květák, to vše stojí pár korun a výsledná cena za porci je vskutku směšná. Podobně je tomu u kvašených nápojů, jako je kombucha nebo vodní kefír. Takto si kombuchu připravíte doma.

4. Prodlouží dobu skladování zeleniny

Květák, mrkev, zelí nebo třeba řepa vydrží v lednici maximálně týden, aby se ještě dalo hovořit o čerstvosti. Fermentovaná zelenina vám v lednici vydrží klidně několik měsíců, a to bez ztráty živin.

5. Pro tělo jsou lépe stravitelné

Syrová zelenina by neměla chybět v žádném jídelníčku, jelikož je pro tělo velmi prospěšná a snadno se tráví. Fermentované potraviny se však stávají nejen lépe stravitelnými, ale rovněž výživnějšími, chutnějšími a jsou i méně alergenní. Fermentace také z potravin odstraňuje toxiny.

6. Posilují imunitu

Jak známo, zdravá a čistá střeva jsou cestou k trvalému zdraví. Díky vysokému obsahu probiotik, které pozitivně působí na funkci střev, zajistí fermentované potraviny, aby vše fungovalo tak, jak má. Také se doporučují konzumovat po léčbě antibiotiky.

7. Zbavují zažívacích problémů

Díky lepšímu trávení, na které mají fermentované potraviny obrovský vliv, nebude váš zažívací trakt přetěžován a navíc se díky probiotikům zlepší celkový stav střev. Pokud míváte problémy se zácpou, nebo naopak vás pravidelně trápí průjmy, kvašená zelenina je skvělým pomocníkem v obou případech.

8. Mají vliv na snižování váhy

Hladový člověk často sáhne do lednice pro to, co v ní má. Nejčastěji se jedná o nějakou formu sacharidů, nikoliv o čerstvou zeleninu nebo ovoce. Když ale budete mít lednici plnou fermentované zeleniny, uvidíte, že s velkou chutí sáhnete i po ní. Můžete si jí dopřát téměř neomezené množství, a to bez rizika tloustnutí. Fermentovaná zelenina pomáhá i při trávení bílkovin, škrobů a tuků a detoxikuje tělo. Navíc má kvašená zelenina lepší výživovou hodnut než syrová, díky čemuž nebudete muset potravin sníst tolik.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky