Nepodceňujte záděry. Mohou vás dostat až k chirurgovi

 Zdraví 
23. listopadu 2020 12:26 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Se záděry není radno si zahrávat Depositphotos
Na světě snad neexistuje nikdo, kdo by někdy v životě neměl záděru. Jde o drobnou ranku v okolí nehtů, která se projevuje odchlíplým kouskem suché kůže. Pokud jste zvyklí ji jen tak odtrhnout, dost si zahráváte a měli byste se tento zvyk rychle odnaučit. I malá záděrka totiž může skončit otravou krve.

Někdo na záděry vyloženě trpí, dalšímu se vytvoří jednou za život. Ať už to máte jakkoliv, nikdy si záděry neukusujte pomocí zubů ani je bezhlavě netrhejte. V obou případech si zakládáte na pořádný problém.

Suchá pokožka i nedostatek vitaminů

Záděry mohou vznikat z různých důvodů. Trpí jimi lidé se suchu pokožkou, manuálně pracující lidé, ti, kdo mají slabé a lámavé nehty i osoby, kterým chybí vitaminy, obzvláště vitamin A, B, C a D, ale i minerály jako zinek, hořčík, křemík či železo. Také lidé, kteří si často máčejí ruce, mají pak hodně záděrů. Ale i osoby pracující s papírem, ten totiž vysušuje ruce, a to je už jen krok k výskytu záděr.

Hlavně netrhat

Pokud už se vám záděra na kůži objeví, nejlépe uděláte, když ji opatrně ustřihnete nebo ucvaknete. Rozhodně ji neukusujte a už vůbec ji netrhejte. Do ranky se totiž snadno dostane infekce, v místě záděry vznikne zánět a v krajním případě vše skončí celkovou sepsí organismu.

Z obyčejné záděry se také docela lehce stávají různé ekzémy a jiné kožní choroby. O velmi bolestivém zánětu, který vás reálně dostane až na chirurgii, ani nemluvě. Existují i případy, kdy lidem kvůli zanedbané záděře slezl celý nehet. Jakmile se vám skrz otevřenou ránu dostanou do těla infekce a viry, je to malér.

Jak se záděry zbavit

Když už záděru máte, udělejte vše pro to, abyste se jí co nejšetrněji zbavili. Chvíli postižený prst namočte do teplé vody, do které ještě můžete přidat trochu mýdla nebo zvláčňujícího oleje. Jakmile záděra trochu změkne, bude se vám ji lépe stříhat. Po odstranění záděry ještě místo vydezinfikujte, případně můžete ranku zalepit náplastí. Tu ale na noc sundejte a nechte prst dýchat. Pomůže i promaštění třeba hojivou kalciovou mastí.

Pokud vykonáváte nějakou špinavou práci nebo si často máčíte ruce, naučte se používat hydratační mýdlo a ošetřující hutný krém, třeba s výtažkem z měsíčku lékařského. Dobrá je i obyčejná vazelína nebo olivový olej. O tom, co všechno prozradí nehty o vašem zdraví, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47