Nahraďte cukr medem a budete se cítit mnohem lépe

 Zdraví 
17. prosince 2020 07:52 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Medové dobroty jsou prospěšné Pixabay / stevepb
Nahraďte cukr medem a budete se cítit mnohem lépe. Med má až zázračné účinky. Vyzkoušejte medové cukroví – je chutné a hlavně zdravější než cukroví slazené cukrem. Kvalitní med dodá tělu energii a je dobře stravitelný. S čajem a citronem je osvědčeným lékem na zimní nachlazení.

Od pradávna a běžně se med uplatňuje při nemocech horních cest dýchacích (kašel, zánět průdušek, bolesti v krku). Med má ale mnohem širší použití.

Med díky obsahu acetylcholinu umí rozšiřovat drobné cévy, což je dobré při vysokém krevním tlaku. Celkově má blahodárný vliv na organismus. Hojí nemoci žaludeční sliznice (hlavně u vředů) a také podporuje omezení růstu a rozmnožování některých bakterií. Obsah železa je důležitý pro dobrou krvetvorbu. Med rovněž pomáhá snižovat riziko vzniku aterosklerózy (díky obsaženým látkám zabraňuje usazování cholesterolu na stěnách cév).

Pro dlouhodobě nemocné

Med se ukládá ve svalech a játrech jako glykogen a tím zvyšuje jeho celkové množství v organismu, což je důležité při větším dlouhodobém výdeji energie, což může nastat nejen u sportovců, ale také u nemocných.

Proslulý je zejména pro své silné antibakteriální účinky. Bakteriím „odebírá vodu“, proto pak bakterie pukají a nemohou se dále rozmnožovat. S odsávanou vodou se odplavují zbytky buněk a odumřelé tkáně. V medu je obsažená i aktivní glukózo-oxidáza neboli enzym štěpící glukózu za vzniku peroxidu vodíku. Ten ničí přítomné bakterie.

I pro nerváky

Při stresových situacích či nervozitě pomáhá konzumace 1 lžíce medu. Organismus obdrží rychlou energetickou vzpruhu a nervový systém se následně zklidní. Pro klidný spánek se vždy doporučovalo užívat před spaním med v teplém mléce a se špetkou skořice. Při velké nespavosti je dobré tuto medovou kůru doplnit také o šalvěj.

Na vnější potíže

Med nacházel a stále nachází uplatnění při léčbě ran a lehčích popálenin. Tradičně se používal například k hojení řezných ran. V současnosti se používá pří léčbě proleženin, popálenin či vředů pro své antiseptické působení.

Pomáhá hojení ran, zmírňuje otoky, v ráně ničí odumřelé buňky a bakterie a stimuluje tvorbu nových tkání. Stačí dát na ránu trochu kvalitního medu, zakrýt gázou a zavázat obvazem. Medový zábal jednou denně vyměňte, ale med z rány nijak neodstraňujte. Tento postup opakujte až do úplného vyhojení.

Jak správně užívat tekuté zlato

Med pro posílení můžete konzumovat i na lačný žaludek, ale vhodnější je s hořkým čajem. Med by se neměl dostat do vroucí vody, která ničí jeho živiny. Skvělou kombinací je med a ořechy. Pokud je smícháte, znásobí se jejich prospěšnost.

Lžička medu na prázdný žaludek může škodit alergikům, cukrovkářům, pacientům s gastritidou, velmi malým dětem nebo lidem vážně nemocným. V tom případě je třeba užívat med společně s jídlem, třeba kvalitním chlebem. Psali jsme také: Poradíme vám tip, jak si na Vánoce zajistit měkké perníčky a křupavé sušenky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47