Cibule je skvělá pro naše zdraví. Posiluje imunitní systém i srdce
"Cibule je cenově dostupný a chutný doplněk každého jídla, který obsahuje dávku antioxidantů a přináší řadu zdravotních výhod,“ říká dietoložka Stefani Sassos.
Cibuli a dalším členům této zeleninové rodiny, jako je česnek, jarní cibulka, pórek, šalotka a pažitka, by proto na našich talířích mělo patřit přední místo.
Cibulové benefity pro zdraví
Cibule je bohatá na živiny i chuť. Cibule je dobrým zdrojem vitaminu C, vitaminu B6, folátu, draslíku a manganu. Navíc poskytuje i jistou dávku vlákniny. Vegetariáni mohou také do pokrmů přidat spoustu chuti, aniž by výrazně zvýšili kalorie, sodík nebo cholesterol.
Cibule posiluje srdce
Některé výzkumy ukazují, že cibule je bojovníkem proti kardiovaskulárním chorobám. Přirozeně se vyskytující sloučeniny v cibuli mohou pomáhat v boji proti zánětu a snižovat hladinu cholesterolu, čímž chrání před srdečními chorobami. Výzkum jednoho konkrétního polyfenolu v cibuli - kvercetinu - ji také spojil se snižováním krevního tlaku. Zejména červená cibule obsahuje vyšší množství kvercetinu, proto konzumujte tyto barevné odrůdy, které vám dodají extra dávku.
Cibule posiluje imunitní systém
Kromě toho, že obsahuje vitamin C podporující imunitu, cibule poskytuje fytochemikálie, které mohou pomoci obrannému systému vašeho těla. Antioxidanty v nich podporují silný imunitní systém a další sloučeniny, jako jsou sulfidy, pomáhají při syntéze bílkovin.
Více cibule v jídelníčku může snížit riziko rakoviny
"Cibule je bohatá na antioxidanty a předpokládá se, že má protizánětlivé účinky,“ říká Sassos. "Poskytuje organosírové sloučeniny, které mohou snížit riziko některých druhů rakoviny, včetně rakoviny prostaty. Jsou vynikajícím doplňkem každé stravy na prevenci rakoviny.“
Podle metaanalýzy 27 studií z roku 2014 byla u lidí, kteří konzumovali velké množství cibule, menší pravděpodobnost vzniku rakoviny žaludku. Další přehled 16 studií také spojil vyšší konzumaci této zeleniny s nižším rizikem rakoviny tlustého střeva.
Cibule podporuje dobré trávení
Dietní vláknina v cibuli může pomoci vašemu zažívacímu systému zůstat ve špičkové formě. Tyto prebiotické sloučeniny podporují růst dobrých střevních bakterií, tedy probiotik. Ale pozor. Cibule má také vysoký obsah fruktanů, takže lidé, kteří jsou na fruktany alergičtí, by její zvýšenou konzumací naopak svůj zdravotní stav zhoršovali. Dále čtěte: Potraviny, které vás zasytí, aniž byste po nich přibrali kila navíc.