Plevelem proti rakovině
Nové výzkumy
Podle různých studií, které se dělaly v posledních letech se ukázalo, že kořen pampelišky má v sobě přírodní chemoterapeutika, která nutí rakovinné buňky k apoptóze, tedy k vlastní sebevraždě. Přitom se neprojevuje žádné negativní působení na buňky zdravé. Samozřejmě účinky nejsou stoprocentní, ale u některých druhů nádorů, zvláště u těch odolných jako je melanom to jsou výsledky nebývalé.
Pohled do historie
Že je pampeliška léčivá věděli už kdysi v Číně i ve starém Řecku. Běžně se používala jako jaterní tonikum, čistič krve, prostředek podporující trávení a v pozdější době také jako bylina, která má protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační účinky. Pampeliška jako celek je bohatá na vitamín A a je kompletně jedlá.
Jak upravit kořen
Připravit léčivý nálev z kořene je trochu náročnější než uvařit čaj z listů. Kořen vykopeme a důkladně očistíme od hlíny. Čerstvý můžeme najemno nakrájet a použít asi dvě lžičky na čtvrt litru vroucí vody. Necháme louhovat zhruba 15 minut. Kořen si můžeme nasušit a pak rozemlít. Jiné návody uvádějí i možnost nakrájený kořen upražit a využít pampelišku jako náhražku kávy.
Užívání
Výluh pijeme třikrát denně před jídlem. Užíváme dlouhou dobu, řádově několik měsíců. Můžete užívat i vedle klasické chemoterapie. Někteří pacienti podávají zprávy o dobrých výsledcích i když už klasická medicína neměla žádné východisko. Choďte na pravidelné kontroly.