Potřebujete novou zimní bundu? Poradíme vám s výběrem

 Móda 
13. listopadu 2017 14:55 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Kožešina na kapuci nebo kolem límců je doplňkem, který snad nikdy nezestárne Shutterstock
Zima už vystrkuje své drápky a někteří možná vytáhli i zimní bundy. A jak už to tak bývá, najednou zjistíte, že vaše velikost se vám během roku změnila nebo že se vám do vaší staré bundy dali moli. Takže potřebujete novou. Ale jak si vybrat tu pravou?

Jde vám z toho hlava kolem. Na trhu dostanete tisíce různých zimních bund s různými vlastnostmi, cenami, z všelijakých materiálů. Poradíme vám, jak se teple, ale hlavně šik obléct.

V první řadě si musíte uvědomit, k čemu bundu potřebujete. Jinou bundu nosíte do města, jinou na hory, na procházky přírodou či na sport. Liší se nejen v designu, ale hlavně v materiálech, odolnosti a zateplení. Protože ne každý si může dovolit několik zimních bund, je tedy nutné najít kompromis.

Péřová nebo syntetická

Prakticky existují dva typy bund, a to péřové a syntetické. Nejvíce vás samozřejmě zahřejí první typy bund, při sportu to ale může být na škodu, protože v tu chvíli vám bude prostě vedro k zalknutí. U sportu tedy oceníte spíš ty syntetické. Sice nemají takové tepelné vlastnosti, ale na druhou stranu jsou odolnější vůči vlhku a vodě. A hlavně, méně stojí.

Vrstvěte

Je potřeba zvážit, jak chcete mít teplou bundu a jestli raději neupřednostnit více vrstev oblečení. To například oceníte na běžkách, kde je vhodnější tenčí bunda, pod niž si ale můžete dát více vrstev. Výrobek by měl být zároveň měkký a dobře ohebný, aby lyžařům nebránil v pohybu.

Kožešinka nebo ne?

Kožešina na kapuci nebo kolem límců je dnes prakticky běžným doplňkem, který snad nikdy nezestárne. Takže kožešinu ano, ale opět musíte vědět, k jakým účelům vám bunda bude sloužit. U některého druhu sportu by vám kožešina mohla být i na překážku.

Které barvy letos vládnou

Takže pokud už víte, z jakého materiálu si bundu koupíte, zbývá vám to poslední, ale nejdůležitější. Barva. Jestli milujete klasické barvy jako černá, bílá, šedá a béžová, určitě nic nezkazíte. Ale pokud chcete být trendy, tak vězte, že letos módním molům vládnou šťavnaté světlé barvy (fuchsie, pomeranč, citron, tyrkys, smaragd), jakožto i jejich tlumené tiché pastelové odstíny (levandule, broskev, meloun). Pokud máte rádi vzory, vyzkoušejte bundy v severském stylu, o kterých jsme psali zde.

Témata: móda, zima, bunda, trendy
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008