Nadměrné vypadávání vlasů: Jaké jsou nejčastější příčiny?

 Zdraví 
03. prosince 2017 08:30 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
S padáním vlasů se občas setká každý z nás Shutterstock
Vypadávání vlasů je zcela běžný jev, se kterým se pravidelně setkáváme všichni. Problém nastává, když začnou vlasy vypadávat v nadměrném množství.

Na internetu či v časopisech můžeme najít velké množství rad, jak tuto nepříjemnost odstranit. Více však pomůže, pokud známe její příčinu.

Proč vlasy vypadávají?

Ideální by bylo, kdyby nám vlasy pouze rostly a nepadaly. To však není možné, protože každý jeden vlas prochází fází růstu a klidovou fází. Jeho zárodečné buňky se tvoří ve spodní části vlasového kořínku, konkrétně ve vlasové cibulce. Tyto buňky se nepřetržitě dělí a vytvářejí hmotu, která postupně rohovatí. Na povrchu pokožky již můžeme tento proces pozorovat v podobě vlasové stonky, čili nového vlasu. Každý vlas se v takové fázi nachází 3 až 4 roky, ale klidně i déle. Skoro 90 procent našich vlasů v tomto okamžiku roste.

Vlas se postupem času přesouvá do fáze klidové, v níž setrvává ještě pár dalších měsíců. Potom vypadne a přesně na stejném místě začíná růst nového. Mezi růstovou a klidovou fází ještě můžeme hovořit o přechodném období, během kterého dochází k zastavení zásobování vlasu, čímž se přeruší buněčné dělení. Podobně to máme i s řasami a ostatním tělním porostem. Růstová fáze řas je však jen kolem 100 dní, u chloupků je to klidně až 9 let.

Jaké jsou nejčastější příčiny vypadávání vlasů

Nevhodná strava

Vlasům nestačí pouze vnější péče. Musí být dostatečně vyživovány i zevnitř. Špatná životospráva či nedostatek živin a vitamínů může snadno způsobit jejich nadměrné vypadávání. Pokud člověk nepřijímá dostatek bílkovin, vlasy se mohou z růstové fáze rychle posunout do klidové a po krátkém čase vypadnout. Vlasům neprospívá nedostatek železa. Dbejte proto na vyváženou stravu, vaše vlasy se vám určitě odvděčí.

Mechanické poškození

Vnitřní výživa vlasů jde ruku v ruce se správnou péčí. Vlasy si oslabujeme častou úpravou, barvením, zaplétáním či používáním nejrůznějších stylingových přípravků. Také je často silně utahujeme gumičkami, což jim rovněž příliš neprospívá. Dopřejte proto svým vlasům odpočinek. Jaké děláme nejčastější chyby v péči o vlasy, jsme psali v našem dalším článku.

Stres

Stres představuje pro organismus obrovskou zátěž. Dlouhodobé stresové období může vést až k narušení lidského zdraví. Také může způsobit zvýšené vypadávání vlasů. Padání se přitom obvykle objevuje i několik měsíců po stresovém období. Pro zlepšení stavu vlasů i celkového zdraví se zkuste co nejvíce vyhýbat stresu a nadměrné psychické zátěži.

Hormonální změny

Za vypadáváním vlasů často stojí i prudké hormonální změny či hormonální nerovnováha. Zvýšené padání je typické například v těhotenství, kdy jsou hladiny hormonů v těle ženy nestabilní. Rovněž může k vypadávání vlasů docházet během prvních pár týdnů až měsíců po porodu. Rizikové je i užívání antikoncepce.

Užívání léků

Nadměrné vypadávání vlasů mohou způsobit i léky, které dlouhodobě užíváme. Jde hlavně o léky na artritidu, dnu či vysoký krevní tlak. Způsobit to mohou i antidepresiva nebo léky na ředění krve. Pokud máte problém s nadměrným vypadáváním vlasů, zejména pokud jste začali užívat nějaké nové léky, poraďte se s lékařem.

Dědičnost

Bohužel, vypadávání vlasů může být i dědičné. To znamená, že je třeba se tak trochu smířit s tím, co nám nadělila příroda. Mnohem více s vypadáváním vlasů bojují muži. Boj s genetikou se sice vyhrát nedá, ale pomoci může správná péče a dobrá životospráva.

Onemocnění

Vypadávání vlasů může signalizovat i nějaké onemocnění. Tento nepříjemný jev může být způsoben například mykotickou infekcí či ekzémem ve vlasové oblasti. Dále bývá padání vlasů příznakem nesprávně fungující štítné žlázy. Více ohroženi jsou i alergici či diabetici. U některých lidí je vypadávání vlasů způsobené autoimunitní chorobou zvanou alopecie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008