Zázračné listy, které zpomalují stárnutí a chrání játra. Zkuste a nedáte na ně dopustit

 Zdraví 
01. března 2018 09:18 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Špenát je obrovskou zásobárnou vitamínů Shutterstock
Na zázračné účinky špenátu nedal dopustit už Pepek Námořník, a přestože to s obsahem železa ve špenátu není tak horké, jak se domnívali odborníci před padesáti lety, patří špenát k potravinám, jejichž blahodárné účinky na organismus jsou doslova fantastické.

Špenát patří k listové zelenině, která je známá vysokým obsahem vitamínů a minerálů. Současné výzkumy prokázaly přítomnost fytohormonů, působících na vývoj svalstva člověka a obsah karotenoidů ve vysokých koncentracích, což z něho činí cenný antioxidant.

Co špenát obsahuje?

Špenát je doslova napěchován vitamíny, minerály a dalšími cennými látkami. Obsahuje:

  • Provitamin A
  • Karotenoidy - beta-karoten, lutein, karotenový pigment, které působí antioxidačně
  • Vitamíny skupiny B (niacin, kyselina listová, biotin)
  • Vitaminy C, E a K
  • Draslík 
  • Vápník 
  • Hořčík
  • Jód
  • Železo 
  • Fosfor

Jak působí na náš organismus?

Špenát obsahuje hodně draslíku, je doporučován na vysoký krevní tlak, anémii a zácpu. Vitamín E, který je ve špenátu rovněž bohatě zastoupen, pomáhá organismus chránit před karcinogenními chorobami, chrání cévy, játra a potlačuje únavu. Víte, že špenát podporuje i erekci?

Významnou roli ve špenátových listech hraje i vitamín C. Ten zvyšuje imunitu, zpomaluje stárnutí, chrání buňky před volnými radikály a má nezanedbatelnou funkci při stavbě kostí a svalové hmoty. Špenát také pozitivně ovlivňuje snižování cholesterolu. Pokud vás tedy trápí vysoký cholesterol, určitě špenát zařaďte mezi své top potraviny.

Kromě zmíněných vitamínů nesmíme zapomenout ani na vitaminy A, K a B, které jsou pro lidské tělo mimořádně důležité. Mimochodem, ve sto gramech čerstvého špenátu se nachází až třetina doporučené denní dávky vitamínu B9.

Špenát je velmi bohatý na lutein a zeaxantin, dva karotenoidy, které pomáhají předcházet ztrátě zraku v důsledku degenerace makuly, nejcitlivější části sítnice. Tato porucha je nejčastější příčinou slepoty u starších lidí. Zjistilo se, že při prevenci stařecké makulární degenerace je špenát dokonce účinnější než mrkev.

Něco pro maminky

Plánujete miminko nebo už je na cestě? Pak jistě víte, že pro správný vývin plodu je nezbytná kyselina listová. Kromě výživových doplňků je vhodné užívat ji i v přírodní formě, například v salátu či ve špenátu. Jak již řečeno, špenát je plný antioxidantů, proto si ho dopřejte nejen v jako přílohu k masu, ale také ve formě salátu či zdravé polévky.

Špenát na krásu

Kromě pevnějšího zdraví získáte konzumováním špenátu i hezčí nehty, silnější vlasy a díky zinku i zdravou pleť. Špenát totiž příznivě ovlivňuje elasticitu pokožky a účinně bojuje proti třepení nehtů. Sto gramů špenátových listů obsahuje pouze 20 kcal, proto je špenát výbornou potravninou při redukční dietě. O skvělém jarním detoxu a očistě jater jsme psali více zde.

Náš tip: Zkuste čerstvou špenátovou šťávu. Doporučuje se denně vypít půl sklenice před obědem nebo večeří.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod