Jak rozpoznat dětskou epilepsii. Nemoc má nenápadné příznaky

 Děti 
01. dubna 2020 09:12 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nemoc má nenápadné příznaky Depositphotos
Málokdo možná ví, že epilepsie patří v Česku k nejrozšířenějšímu chronickému onemocnění. Navíc ve svém začátku a v dětském věku je tato choroba jen těžko k rozeznání.

Zvlášť u malých dětí epilepsie přichází skutečně nenápadně. I z toho důvodu je dobré vědět, jak rozvíjející se nemoc na dětech rozpoznat.

Příznaky jsou nenápadné

Epilepsie u dětí skutečně přichází velmi nenápadně. Není žádnou výjimkou, že právě situace, ve kterých si řeknete, že vaše dítko je trochu nemotorné, jsou prvními příznaky této zákeřné nemoci.

Mezi nejčastější příznaky, které snadno přehlédnete, patří fakt, že dítěti častěji vypadávají věci z rukou. Nebo při hraní třeba na několik vteřin zkoprní a nevnímají. Pokud tedy podobné situace u svého dítěte pozorujete a máte pocit, že jsou stále častější, vůbec neváhejte a navštivte lékaře. Včasná medikace je totiž pro případný rozvoj nemoci naprosto zásadní.

Pokud máte doma kojence, dávejte pozor, zda se vaše miminko častěji nechoulí do klubíčka nebo příliš často nerozhazuje rukama. Právě u malých mininek je vystopování příznaků epilepsie tou nejtěžší disciplínou.

Co je epilepsie

Epilepsii se rovněž říká padoucnice a jde o onemocnění mozku. Existuje hned několik druhů epilepsie, a také několik druhů záchvatů. Ty se projevují různými způsoby, ať už zmiňovaným zkoprněním, brněním, výpadky vědomí nebo paměti.

Tyto příznaky se vyskytují jak během dne, tak i v noci během spánku. Epilepsií je možno onemocnět v kterémkoliv věku, tedy týká se i malých miminek. Epilepsie je dnes ale ve většině případů vyléčitelná, popřípadě léky dokáží nemoc zásadním způsobem zklidnit.

O to více je důležité, aby rodiče svoje děti pozorovali a neignorovali příznaky, které by mohly s epilepsií souviset. Pokud se totiž nemoc nepozorovaně rozvine, děti budou trpět těžkými záchvaty, které se projevují křečemi končetin, škubáním a někdy i bezvědomím. Lékařům pak trvá déle, než toto těžké stádium nemoci zvládnou. Dále čtěte: Jak u dítěte rozpoznat cukrovku včas.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod