Svačina do školy: Jak ji správně připravit, aby byla výživná i chutná

 Děti 
10. září 2018 07:50 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jídlo musí dětem chutnat, nic jim nenuťte  Depositphotos
Dostat do dětí pořádné jídlo je mnohdy umění. Jenže něco kvalitního naši potomci přece jíst musí! Tedy pokud chceme, aby se správně vyvíjeli a byli zdraví. Poradíme vám, jak na to!

I když my žádnou pravidelnost možná nedodržujeme, u dítěte by to mělo být jinak. To by mělo jíst ideálně pětkrát denně – tři hlavní jídla a dvě svačiny. Přičemž jídelníček by měl odpovídat aktivitám dítěte. A nezapomínejte ani na pitný režim. Ten jde s vyváženým jídlem ruku v ruce.

Školní svačiny

Den dítěte by měl začít vydatnou a zdravou snídaní. Pokud dítě snídá jen lehce, nebo dokonce nesnídá vůbec a zároveň málo nebo nevhodně svačí, dochází ke kolísání hladiny cukru v krvi. Dítě je pak unavené a nesoustředěné a možná pak úplně zbytečně vyhledává takzvané rychlé cukry, aby doplnilo chybějící energii.

Dopolední svačina by však rozhodně neměla nahrazovat snídani. Spíše by měla překlenout čas mezi snídaní a obědem. Stejně tak odpolední svačina nenahrazuje oběd ani večeři. Svačení nepodceňujte, jedná se opravdu o důležitou součást jídelníčku. Při nepravidelném stravování a vynechávání jakékoliv součásti jídelníčku hrozí rizika spojená s oslabením imunity, poruchy zažívání, obezita a vysoký krevní tlak. Zapomeňte i na sladké nápoje. Vhodná je čistá voda, například s přídavkem čisté ovocné šťávy. Nebo ovocný čaj s troškou medu.

Zapomeňte na sladkosti

Nezřídka dávají rodiče svým dětem do školy sušenky, čokolády, sladké cereálie nebo bílé pečivo. Jde v drtivé většině o zcela nevhodné potraviny, kterými jen rozkolísáme hladinu krevního cukru. To může následně vést k hyperaktivitě, někdy až k agresivitě. Taková svačina dodá tělu jen spoustu nevhodných tuků a jednoduchých sacharidů. A přitom nulovou výživovou hodnotu. Ideální je proto čerstvá zelenina a ovoce.

Pořádné jídlo

Jenže ovoce nebo zelenina na vydatnou svačinu asi dítěti stačit nebude. Zvlášť v případě, že je zvyklé být hodně aktivní. Co tedy přidat? Rozhodně kvalitní bílkoviny a sacharidy, protože ideální svačina by měla obsahovat vyvážený poměr všech základních výživových prvků. Sacharidy můžeme získat například z celozrnného pečiva, müsli a cereálií. Bílkoviny do svačiny můžeme zařadit skrze mléčné produkty. Poslední složkou jsou tuky, jako jsou například máslo, kvalitní oleje či smetanové jogurty.

Nenuťte je

V každém případě není žádoucí dítě do jídla nutit nebo mu po školním dnu vyčítat, že svačinu nesnědlo. Mějte na paměti, že dítě potřebuje více času než dospělý, aby si na určitou chuť zvyklo a dokázalo ji přijmout. Jestliže tedy dítě napoprvé nějakou potravinu odmítne, nevzdávejte to a zkuste ji zařadit za nějakou dobu. Některé potraviny potřebuje dítě ochutnat 10krát i více, než si na ně zvykne.

Dobrým tipem může být zapojení dítěte do přípravného procesu. Chystejte svačinu večer a dítě přizvěte, aby se na přípravě svého jídla podílelo. Tím můžete velmi rychle docílit toho, že jim svačina bude chutnat a sní ji. Nezanedbávejte však ani servírování. Pořiďte hezkou krabičku na svačinu a do ní vložte například elegantní látkový ubrousek s oblíbeným motivem dítěte. Možná jsou to maličkosti, ale pro vaše strávníka mají velký význam. 

Svačinoví špaldoví brumíci

Přísady

  • 150 g špaldové hladké mouky
  • 3 vejce
  • 80 g změklého másla
  • 100 ml mléka
  • 4 polévkové lžíce rozinek
  • 2 zarovnané kávové lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 polévkové lžíce světlého karobu
  • špetka soli

Příprava

Rozinky namočíme do mléka, kde je necháme minimálně půl hodiny. Poté je najemno rozmixujeme. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutky jen lehce prošleháme s povoleným máslem. Přidáme k nim mouku a promícháme. Rozinky s mlékem přidáme k těstu. Nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh. Těsto rozdělíme na dvě části. 2/3 zůstanou, jak jsou, zbylou 1/3 obarvíme karobem. Poté už naléváme do formiček. Pečeme cca 20 minut v troubě rozpálené na 180 °C.

Nesprávná strava způsobuje obezitu

Počet dětí, které trpí nadváhou, je alarmující! Obezita dětí je rostoucí problém současného světa. V současné době trpí nadváhou každé čtvrté dítě, obezitou každé sedmé a monstrózní obezitou čtyři děti ze sta! Vyvarujte se častým chybám, kterými rodiče nevědomky poškozují zdraví svých dětí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?