Netradiční využití mrkve. Můžete ji použít na mastnou pleť nebo z ní vyrobit olej

 Krása 
27. listopadu 2020 16:48 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mrkev funguje například jako skvělý rozjasňovač kůže Pixabay / jackmac34
Mrkev je kuchyňská potravina, která má ale pozitivní účinky i na vaši pokožku, můžete ji použít jako masku, sprej či peeling. Mrkev je dobrá jak pro vaše tělesné zdraví, tak i oči nebo vlasy.

Možná jste dosud netušili, že mrkev funguje jako skvělý rozjasňovač kůže. Když budete příště připravovat saláty či mrkvovou šťávu, schovejte si nějaký kousek i pro svoji krásu. Mrkev je plná antioxidantů a s vaší pletí udělá zázrak. Mrkev má blahodárné účinky také pro celou řadu orgánů, jako je například kůže, oči, zuby a zažívací systém. 

Maska na obličej pro suchou pokožku

Mrkev je bohatá na draslík, hydratuje pleť do hloubky a bojuje proti suché pokožce a jejímu olupování. Půl mrkve nastrouhejte, přidejte jednu lžíci medu a jednu lžíci mléka. Vše důkladně promíchejte a poté masku aplikujte na pleť a nechejte 15 minut působit. Nakonec opláchněte studenou vodou.

Mastná pleť

Vitamin A, který je v mrkvi obsažen, absorbuje přebytečný maz a udržuje vaši pokožku čerstvou a bez toxinů. Smíchejte jeden šálek mrkvové šťávy s jednou polévkovou lžící tvarohu a stejným množstvím grahamové mouky a citronové šťávy. Naneste na tvář, půl hodiny relaxujte a omyjte vlažnou vodou.

Peeling pro každého

Peeling je výborný k odstraňování odumřelých buněk kůže. Vyrobte si jej z mrkve a vaše pleť bude vypadat mladší a rozjasněnější. Smíchejte jeden díl mrkvové šťávy se stejným množstvím jogurtu. Do směsi přidejte vaječný bílek a promíchejte. Aplikujte na tvář, nechte 15 minut působit a omyjte vlažnou vodou.

Mrkvový olej na opalování

Mrkvový olej se používá na prodloužení účinků opalování, stačí ho vtírat do kůže, která získá tmavší nádech. Má navíc pozitivní účinky i na zdraví. Karotenoidy, které mrkvový olej obsahuje, zlepšují obranné vlastnosti kůže, chrání ji před infekcemi, urychlují hojení drobných ranek a zlepšují její obranu před škodlivými účinky silného slunečního záření.

Regenerující a vyhlazující vlastnosti mrkvového oleje může použít i při péči o obličej, kdy jím můžete nahradit mnoho různých krémů. Pokožka se díky mrkvovému oleji stává pevná, snižuje se počet vrásek a nové vznikají výrazně pomaleji.

Očištěnou mrkev nakrájejte na drobné kostičky. Zeleninou vyplňte skleněnou nádobu do jedné třetiny a všechno zalijte olejem, ideálně olivovým nebo slunečnicovým. Zavíčkujte a nechte louhovat přibližně pět týdnů. Každý den obsah jemně protřeste a po uplynutí doby hotový mrkvový olej přeceďte přes gázu, nalijte do tmavé láhve a uskladněte na chladnější místo bez přístupu světla. Dále čtete: Srpen je ideální čas na výsev zeleniny, na které si můžete pochutnat ještě do zimy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?