Vaše psychika a mentální zdraví se přizpůsobuje stavu vašeho partnera. Dejte si na to velký pozor, varuje česká studie

 Ostatní 
03. srpna 2022 08:08 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Páry se v čase synchronizují, bohužel i mentálně Depositphotos
Je to proces, kterého si většina lidí ani nevšimne. Jenomže nový psychologický výzkum, který zkoumal páry, nyní zjistil, že skutečně probíhá, a co víc, probíhá velmi těsně. Jinými slovy, vaše psychika a mentální zdraví se nenápadně v čase přizpůsobují mentálnímu stavu vašeho partnera.

A co si budeme povídat, jde o velmi nebezpečný jev. Abyste tomu rozuměli úplně přesně, představte si pár, ve kterém jeden z páru trpí například depresemi. Ten druhý z páru se bude jeho mentálnímu rozpoložení postupně přibližovat, až nakonec lidově řečeno budou trpět depresemi oba. A to je rozhodně nebezpečný jev.

Není na tom vlastně zas až tolik divného. Vždyť lidé, kteří spolu žijí dlouho, jsou velmi synchronizovaní a podobají se sobě navzájem. Stejně mluví, používají stejná gesta či mimiku obličeje a tak dál. A to samé, jak zjistila nová studie, publikovaná vědci z Karlovy univerzity v Translational Psychiatry, to samé se v podstatě odehrává i ve sféře psychického zdraví.

A co přesně čeští vědci zjistili? Zkoumali především opravdu velké množství párů, které spolu dlouhodobě žijí, a to z celé Evropy. Bylo jich celkem 11 tisíc a výzkum trval dlouhých 12 let. O to přesvědčivější jsou výsledky. Podle studie téměř 77 procent párů vykazovalo silné zámky tzv. synchronizace mentálního zdraví. Jinými slovy, u takto velké většiny párů se trajektorie duševního zdraví shodovaly, což znamená, že když jedna osoba z páru zažije nějakou změnu ve svém duševním zdraví, ovlivní to partnera natolik, že se za nějakou dobu bude nacházet ve stejném psychickém rozpoložení.

A další detaily studie. Ta potvrdila, že to jsou většinou ženy, kdo je v páru ovlivněn duševním zdravím svého partnera. Až donedávna si totiž psychologové mysleli, že právě ženy bývají náchylnější k depresím, ale zjevně to tak není. Diplomaticky řečeno, je-li muž v páru nějakým způsobem mentálně nestabilní, ženy to pak odnesou tak, že se vlastně stanou stejně mentálně nestabilními jako jejich partneři.

Vědci také zjistili, že řada párů vykazovala různé stavy svého společného psychického stavu, ať už na tom někdy byly hůře a někdy zase lépe, většinou se ale nikdy nejednalo o vážné deprese. "Myslíme si, že lidé s oboustranně závažnou depresí pravděpodobně nenavazují vztah mezi sebou nebo tyto páry nejsou stabilní a jejich vztah se rychle rozpadá," napsali čeští vědci ve své práci.

A teď velmi důležitá věc, která vysvětluje, proč byste si měli dát velký pozor na tuto zajímavou synchronizaci vašeho mentálního zdraví s psychickým stavem vašeho partnera. Dozajista se tím totiž vyhnete velké řadě problémů, ať už ve vztahu samotném nebo ve vašich běžných sociálních vztazích i kvalitě života. Například u párů, u kterých došlo v průběhu jejich vztahu k nárůstu symptomů deprese, byla vysoká pravděpodobnost rozpadu vztahu, protože ve společné psychické nepohodě zkrátka není nikomu dobře.

Není tedy radno prokázanou synchronizaci duševního zdraví partnerů podceňovat. Může vás to stáhnout až na úplné dno, aniž byste si to vůbec uvědomovali. Zda se to už děje i ve vašem vztahu, samozřejmě nejlépe rozpoznají odborníci, nicméně vy sami si můžete položit několik jednoduchých otázek. Byli jste na začátku vztahu šťastnější, veselejší, společenštější a už nejste? Místo toho jste často smutní a máte depky? A jaký byl váš partner na začátku vztahu? Neměl splíny a deprese už tenkrát? Pokud si odpovíte pravdivě, pak máte nejvyšší čas s tím něco začít dělat a vrátit se postupně zpátky do šťastného života.

Autorský článek, další zdroj: Translational Psychiatry

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod