Léto ohrožuje vaše vlasy. Díky těmto tipům je budete mít stále krásné!

 Komerční sdělení 
04. srpna 2022 13:30 / Lucie Wirthová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Léto ohrožuje vaše vlasy. Díky těmto tipům je budete mít stále krásné! Dyson
Dovolenkové dny jsou zatěžkávací zkouškou pro vaši hřívu. Na co si dát pozor a jak vlasy chránit před rizikovými faktory, jakými jsou sluneční paprsky, mořská či chlorovaná voda anebo vysoké teploty při jejich úpravě?

Nespalte si vlasovou pokožku

Nejen vlasy, ale i vlasová pokožka v létě trpí. Jen těžko ji lze namazat opalovacím krémem, proto často dochází ke spáleným „pěšinkám“. I tento problém vyřeší vhodně zvolená sluneční kosmetika, která chrání vlasy i pokožku. Také nezapomeňte schovat hlavu pod slušivým doplňkem v podobě klobouku či kšiltovky. „Vaši největší kamarádi by měly být slamák, šátek nebo volný cop. Na tuto ochranu nemyslete pouze u moře, patří i do rozpáleného města nebo na hory,“ upozorňuje kadeřnice Barbora Bajerová, zakladatelka pražského kadeřnického studia Spell. Vyhnete se tak i možnému úpalu. Ideální je při nejintenzivnějším svitu, tedy mezi 11. a 15. hodinou se přímému slunečnímu záření úplně vyhnout a zůstat ve stínu.

Sůl i chlór dokážou nadělat „paseku“

K létu neodmyslitelně patří koupání, ať už v moři nebo v bazénu. Ani časté namáčení ve slané či chlorované vodě však nedělá vlasům dobře. „Chlor z vlasů odstraňuje lipidy, takže vlasy ztrácí lesk a pružnost. To ve výsledku vede k mechanickému narušení a také k roztřepeným konečkům. Vlasy jsou matné a hrubé na dotek. Slaná voda zase vlasy vysouší. Všichni známe ten pocit slané vody na kůži, to samé se děje i u vlasů. Osomotické vlastnosti soli vytahují z vlasů hydratační složky, takže se vlas stává porézní a suchý, kvůli čemuž se vlas zacuchává,“ objasňuje důvod poškození vlasů odbornice Barbora Bajerová. Proto vlasy po koupání opláchněte čistou vodou. Jestliže není k dispozici sprcha, vezměte si s sebou vodu do pet lahve. Mokrá hříva je navíc náchylnější na mechanické poškození. Proto buďte šetrní při jejím vysoušení. Nedrhněte vlasy ručníkem, ale přebytečnou vodu jen lehce vymačkejte. Pozor také při česání. Nepoužívejte kartáč, ale hřeben se širokými zuby. Pokud budete vlasy vysušovat fénem, vybírejte takový, který inteligentně reguluje teplotu a má silný výkon, takže vysoušení netrvá dlouho. „Vždy je důležité vyfoukat vlasy. V létě alespoň od pokožky. Zabraňujete tak lupivosti pokožky a různým plísním,“ upozorňuje kadeřnice.

Náš tip:

Dyson Supersonic na rozdíl od jiných přístrojů měří více než 40krát za sekundu teplotu a reguluje ji. Tím zabraňuje poškození vlasů extrémním teplem a pomáhá chránit jejich lesk. Digitální motor s rychlostí 110 000 otáček za minutu v kombinaci s technologií Air Multiplier vytváří regulovaný proud vysokotlakého a vysokorychlostního vzduchu. Společně s pěti magnetickými nástavci tak zajistí rychlý a precizní styling. Nyní jej můžete zakoupit v limitované červené edici.

Nestahujte vlasy příliš natěsno

Aby se vám vlasy moc nemáčely, můžete je před koupáním stáhnout do copu či drdolu. Na plavání se hodí také culík, který ještě dále stáhněte několika gumičkami v rozestupu přibližně deset centimetrů po celé délce. Díky tomu se vlasy ve vodě nezacuchají. Spletení vlasy ochrání i v případě větrného počasí. „Jestliže jsou vlasy na volno, vítr je hodně zacuchá a následným rozčesáváním můžeme vlasy lehce potrhat,“ upozorňuje kadeřnice Bajerová. Nestahujte však účes příliš těsně – časté stahování do velmi utaženého ohonu může být i příčinou padání vlasů. Důležitá je také správná volba gumičky. Neměla by mít kovovou spojku, která může vlasy mechanicky poškozovat. Vhodné nejsou ani kovové spony. „My máme rády gumičky Invisibooble, či saténové gumičky. Je také důležité vlasy do nich příliš nešmodrchat, například do drdolů. Opět při takto nešetrném zacházení může dojít k přelomení vlasu,“ poukazuje Barbora Bajerová na důležité zásady při tvorbě účesů.

Při stylingu se vyhýbejte vysokým teplotám

Je možné se setkat s informacemi, že kulma či žehlička na vlasy by se v letním období neměly používat, aby už tak oslabené vlasy ještě více nepoškodily. Není ale nutné se v tomto ročním období vzdát krásných účesů! Důležité je ovšem vybírat takové stylingové pomocníky, které vlasy „nepřepalují“. „Nešetřete na tepelném nástroji,“ radí kadeřnice. Extrémní teploty mohou působit nepříznivě, inteligentní přístroje se jim ovšem umí vyvarovat – chytrou regulací disponují například styler Dyson Airwrap nebo žehlička s pohyblivými destičkami Dyson Corrale.

Naše tipy:

Žehlička Dyson Corrale je první žehličkou s pružnými destičkami, které drží vlasy pohromadě, a tak umožňují dosáhnout stejného účesu za použití nižší teploty. Zajistí až o 50 % méně lámavosti, menší krabacení a méně polétavých vlasů. Teplota destiček je regulována 100krát za sekundu, takže nikdy nepřekročíte nastavenou teplotu. Navíc poskytuje až 30 minut vlasového stylingu bez použití kabelu, plně se dobije za pouhých 70 minut. Můžete si tak vytvořit účes kdykoliv a kdekoliv, třeba po cestě autem. K dostání je ve čtyřech barevných kombinacích.

Styler Dyson Airwrap kombinuje kulmu a fén a tvaruje vlasy za pomoci silného proudu vzduchu. Je unikátní tím, že pracuje na principu Coanda efektu. Jde o fyzikální jev, díky kterému se pramen vlasů navine sám jen pomocí vzduchu. Bez upínání, rukavic nebo nepraktických navíjecích mechanismů. Díky tomu přitáhne vlasy k vyhlazujícímu kartáči a vytvoří hladký účes, anebo ke kulatému nástavci, který vyčaruje krásné vlny. Inteligentní řízení teploty měří teplotu proudícího vzduchu více než 40krát za sekundu, reguluje teplo a zajišťuje, aby teplota nepřesáhla 150 °C.

V létě volte raději přeliv než barvu

Pokud se rozhodnete v létě vlasy barvit, vždy se svěřte do rukou odborníka. V salónech disponují kvalitními přípravky, a navíc i samotný postup je velmi důležitý, aby nedošlo k poškození vlasů. Nekvalitní barvy vlasy oslabují. Navíc slunce je může přirozeně zesvětlit, proto by odstín nemusel odpovídat vašim představám. „Sluneční záření rozkládá vlasové pigmenty (melanin), právě proto během letních měsíců barvené, ale i přírodní vlasy šisují,“ vysvětluje kadeřnice Barbora Bajerová. Na letní měsíce se z tohoto důvodu také více hodí světlejší odstíny, protože tmavé šisují rychleji. Řešením může být rovněž přeliv, který nezasahuje do vnitřní struktury vlasu.

Pozor na slunce!

Sluneční paprsky mohou vlasy oslabovat – šisuje jejich barva, více se třepí, lámou a také vysušují. Nezapomeňte si proto na léto pořídit speciální kosmetické produkty s UV filtry, které kadeře ochrání a dodají jim potřebnou hydrataci!

Naše tipy:

Bambusová vlasová maska Happy Sun regeneruje a navrací vlasům zdraví a lesk. Chrání vlasy před škodlivým účinkem slunečních paprsků a působení soli. Vlasy jsou lesklé a hedvábné.

Cena: 353 Kč, zakoupíte na: www.viviane.cz

Solární sprej HS – Sunny Ice s UVB filtrem osvěžuje, zvlhčuje a chrání pokožku během slunečního záření a také po něm. Obsahuje sladký mandlový olej, výtažek z bioheřmánku se zklidňujícím účinkem potlačující zrudnutí kůže po opalování. Aloe Vera chrání pokožku a dodává hydrataci.

Cena: 591 Kč, zakoupíte na: www.viviane.cz

Kaaral Bambusový kondicionér ve spreji je antioxidační a ochranný sluneční olej, který účinně chrání před UV zářením a dehydratací vlasů. Dodává lesk a usnadňuje rozčesávání.

Cena: 591 Kč, zakoupíte na: www.viviane.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve