Co je nejlepší na neštovice a proč už se na ně nedává pudr?

 Děti 
11. února 2018 13:59 / Kateřina Kofroňová
  6
📷
3 fotografie v galerii
Jedna tečka vedle druhé, to jsou neštovice Shutterstock
Jakmile zjistíte, že vaše dítě chytilo neštovice, nejspíš se okamžitě vydáte do lékárny pro pudr. Jenže lékaři už jeho používání v dnešní době nedoporučují. Proč a čím tedy dítěti namazat neštovice, se dozvíte v našem článku.

Pamatujete si z dětství, jak vám maminka natírala jeden pupínek za druhým bílým tekutým pudrem? Aby ne! Studilo to, zaschlo to a svědilo to. A právě to je hlavní důvod, proč se pudr už nedává. Ale co tedy na pupínky namazat? Proč nenavštěvovat neštovicové večírky, se dočtete zde.

Tekutý pudr

Bílý hustý ale tekutý pudr dostanete v lékárně i bez předpisu stále. Nicméně většina doktorů i lékárníků vám potvrdí, že je tento lék na neštovice již přežitkem a že se jeho používání dávno nedoporučuje. Pudr totiž nejen ucpává puchýřky, které nemohou dýchat, ale pokožku navíc silně vysušuje, což dítěti způsobuje silné svědění po celém těle. Dítě se nedokáže udržet a pupínky si může začít drbat, čímž si vytvoří jizvy na celý život.

Genciánová violeť

Občas se objeví poplašné zprávy, že tzv. genciánka se pro svůj vysoký obsah karcinogenních látek již nedoporučuje jak k potírání pokožky, tak už vůbec ne k potírání vnitřní strany úst. Odborníci se však shodují, že je naprosto bezpečná a že karcinogenní látky obsahuje každý druhý lék, jen je nutné hlídat množství a dobu vystavení látce.

Pokud se dodrží doporučená doba užívání a množství, je genciánová violeť zcela bezpečným lékem, který má navíc protibakteriální účinky, což se právě při léčbě neštovic velmi hodí. Dítě bude sice chvíli puntíkaté, jako by se vyválelo v borůvčí, ale alespoň budete mít jistotu, které pupínky jste již natřeli.

Speciální gely

Nově lékaři doporučují i speciální gely, které jsou určeny přímo k léčbě neštovic. Gel má chladivý efekt, což potlačuje svědění a nutkání dítěte se škrábat a zabraňuje tím vzniku jizev a sekundární infekci. Navíc napomáhá přirozenému hojení pokožky. Velkou nevýhodou je ale fakt, že gel je bezbarvý a snadno se stírá. Při aplikaci tudíž nevíte, na které pupínky jste již gel natřeli a na které ne.

Nemazat ničím

Všechny přípravky slouží hlavně k tomu, aby potlačily pocit svědění a zabránily tak dítěti rozškrábání pupínků. Neštovice se tak jako tak roznesou po celém těle, ať už je natřete pudrem, genciánkou nebo gelem. Pokud vaše dítě pupínky nesvědí, existují i názory, že není nutné je potírat vůbec, protože do dvou týdnů příznaky stejně odezní. Vždy ale vaše rozhodnutí konzultujte s lékařem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008