Opalování v těhotenství má svá rizika. Víme, na co si dát velký pozor

 Krása 
25. dubna 2018 10:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Těhotné ženy by měly být při opalování obezřetné Shutterstock
Během těhotenství musí žena pro zdraví své i miminka ledacos obětovat. A opatrná by měla být mimo jiné i v souvislosti s opalováním. Nedodržení některých zásad může velmi vážně ohrozit samotnou ženu, ale i plod.

Každá budoucí maminka by se slunečním paprskům měla vystavovat s jistou dávkou obezřetnosti. Nespoléhejte se na věci, na které jste byla doposud zvyklá! V těhotenství je teplota organismu přirozeně vyšší. Na sluníčku tak může rychleji dojít u vás i u miminka k přehřátí a dehydrataci. Zejména v I. trimestru může dlouhodobý pobyt na přímém slunci a vystavení těla vysoké teplotě negativně ovlivnit vývoj plodu.

Pár jednoduchých zásad

  • Opalování na přímém slunci, v době mezi 11. - 15. hodinou, by pro vás mělo být tabu.
  • Přehřívání organismu v pozdějším období těhotenství způsobuje rychlejší rozvoj otoků, zejména končetin.
  • Noste pokrývku hlavy, kvalitní brýle a schovávejte bříško.

  • V horkých letních dnech své tělo ochlazujte.
  • Dostatečný příjem tekutin, zejména vody, by pro vás měl být samozřejmostí. Na pitný režim dbejte i v případě, když se pohybujete ve stínu. 
  • Myslete na to, že v době těhotenství je vaše pokožka citlivější. Běžně používaný opalovací prostředek tak nemusí stačit.
  • V pokročilém stádiu těhotenství se nikdy neopalujte na zádech. Váha miminka by mohla tlačit na vnitřní orgány a žílu, která zásobuje srdce krví. Raději se proto opalujte v polosedu.

Jaký zvolit opalovací krém

Nikdy nespoléhejte na opalovací krém s ochranným faktorem, na který jste byla před otěhotněním zvyklá a který vás ochránil před spálením. V těhotenství je vaše pokožka mnohem citlivější a náchylnější na spálení. 

Navíc vlivem hormonální nerovnováhy těhotné ženy více trpí na pigmentové skvrny. Ty po porodu obvykle samy zmizí. Vlivem slunění však mohou tyto skvrny mizet pomaleji nebo mohou být dokonce trvalé. Zvolit si kvalitní opalovací krém s vyšším ochranným faktorem je tedy nezbytné.

Opalovací přípravek je důležité aplikovat v dostatečném množství a s dostatečným předstihem, aby se stihl důkladně vstřebat. Mazání je potřeba opakovat. Koupání, pocení i setření přípravku ručníkem může snížit stupeň ochrany. Pokud se v těhotenství chcete raději sluníčku vyhnout, ale toužíte po opálené pokožce, existují i jiné metody, o kterých jsme psali zde.

Dopřejte si kyselinu listovou

Je prokázáno, že příjem kyseliny listové během těhotenství působí jako prevence před potratem a vrozenými defekty dítěte, velký vliv má zejména na vývoj nervové soustavy.

UV záření slunečního svitu snižuje hladinu kyseliny listové v lidském organismu, která je v těhotenství velmi důležitá. Její dostatečné množství v těle zabraňuje vzniku některých vývojových vad a předchází potratu. Navíc je důležitá pro správný vývoj nervové soustavy děťátka. Při opalování byste tak měla myslet na její dostatečný příjem v potravě a ve vhodných potravinových doplňcích.

Zdroje kyseliny listové v potravinách:

  • čerstvé droždí (1250 μg /100 g)
  • pšeničné klíčky (331 – 520 μg /100 g)
  • kuřecí játra (380 μg /100 g)
  • sója (54 – 240 μg /100 g)
  • chřest (100 – 155 μg /100 g)
  • špenát (80 – 145 μg /100 g)
  • brokolice (33 – 111 μg /100 g)
  • vlašské ořechy (66 – 77 μg /100 g)
  • karotka (28 – 55 μg /100 g)
  • květák (17 – 29 μg /100 g)

Opalování má i pozitiva

Opalování však není spojené jen se zdravotními riziky. Sluneční paprsky mají i pozitivní vliv na vaše tělo i duši. Budoucí maminky paprsky nabíjí energií, zlepší náladu a dodají jim vitamin D. V těhotenství je tento vitamin důležitý pro správný vývoj kostry vašeho miminka, zabraňuje nízké porodní váze a napomáhá vstřebat vápník, hořčík a fosfor.

Sluneční záření je nejlevnější a nejjednodušší cestou, jak získat vitamin D. A není třeba své tělo vystavovat slunci celý den. Podle vědců stačí jedincům se světlejší pletí strávit na slunci méně než 30 minut, aby načerpali dostatek slunečního záření pro produkci denní dávky, zatímco jedinci s tmavší pletí potřebují pro získání adekvátního množství asi dvě hodiny expozice.

Zdroje vitaminu D v potravinách:

  • olej z tresčích jater
  • sádlo
  • slanina
  • losos z volného odchytu
  • ústřice
  • sardinky
  • kaviár a rybí jikry
  • vaječné žloutky od slepic chovaných ve volném výběhu
  • krevety
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky