Stařecké skvrny se týkají i mladých. Kdy vznikají, jak je poznat a jak jim lze předcházet

 Krása 
30. května 2020 09:57 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Příčinou stařeckých skvrn je zvýšená produkce melaninu Depositphotos
Přestože si drtivá většina z nás spojuje stařecké skvrny se stárnutím, mohou se v menší míře objevovat také u mladých lidí. Kdy tedy vznikají, jak je poznat a lze jim předcházet?

Nahnědlých skvrn na kůži si obvykle začínáme všímat až u seniorů, kdy jsou výraznější a je jich více. Na jejich vzniku se však podílíme již v mladém věku, stařecké skvrny jsou totéž co sluneční skvrny. Jedná se o běžnou formu hyperpigmentace a projevují se jako drobné, ploché a tmavé oblasti pokožky světle hnědé až černé barvy.

Příčiny

Jejich příčinou je zvýšená produkce melaninu, tedy přírodního pigmentu, díky kterému získává pokožka své zbarvení. Ten sice působí jako přirozená ochrana pokožky proti slunečnímu záření. Pokud se ale vystavujeme slunci příliš často a dlouho, nevědomky si zakládáme právě na vznik pigmentových skvrn.

Může za to genetika?

Podle odborníků nelze vše svádět na genetické předpoklady, ale určitý podíl na vzniku skvrn mají. Vše je ale individuální. Může se vyskytnout člověk s dobrou snášenlivostí slunečního záření, a přitom u něho skvrny najdeme třeba už kolem 40. roku života. Naopak světlejší typy lidí, kteří se se sluncem moc nekamarádí, a u kterých se více obáváme vzniku skvrn, a v krajních případech dokonce rakoviny kůže, nemají ve vyšším věku jiné potíže než zhrublou pleť. V závislosti na genetických vlohách postihnou tyto skvrny obvykle v určitém rozsahu každého.

Velký podíl na vzniku skvrn na pokožce má bezesporu to, jak jsme se k ní chovali zamlada. Čím více UV záření kůže „zažila", tím větší obvykle bývá tendence ke vzniku skvrn. Nadměrné vystavování se slunci zvyšuje množství melaninu, který pokožka produkuje. Jak jejich alternativní označení sluneční skvrny napovídá, tyto tmavé fleky jsou nejčastěji způsobeny nadměrným vystavováním pokožky slunci. Proto se obvykle nacházejí na oblastech těla, které jsou často na slunci: obličeji, krku, dekoltu, ramenou či předloktích.

Dají se rozpoznat?

Podle zkušeností lékařů nemůže laik bezpečně rozpoznat, zda jde pouze o stařeckou skvrnu, anebo o znaménko, seborrhoickou verruku či melanom. Zatímco stařecká skvrna je pouze estetickým problémem, u znaménka hrozí jeho rozvinutí až do fáze nádorového onemocnění. Pokud si tedy nejste jistí, určitě navštivte dermatologa.

Prevence

Opalování na slunci a v soláriu hraje v této souvislosti důležitou roli, takže je třeba se mu vyhnout. Je důležité si uvědomit, že v létě sluneční paprsky působí na pleť i za oblačného počasí, proto vaše pleť potřebuje každodenní sluneční ochranu. V době nejintenzivnějšího slunečního záření se snažte pobývat ve stínu a noste ochranné oděvy včetně pokrývky hlavy a slunečních brýlí, kdykoli je to možné. Nejlepší prevencí je přiměřená ochrana před sluncem, nenavštěvovat solária, necestovat pravidelně do zemí, na jejichž podnebí naše kůže není stavěna.

Problémy většinou začínáme řešit, až když nastanou, a tak v mládí málokdo uvažuje o prevenci před stařeckými skvrnami. Je ale pravda, že ani důsledná prevence nemusí vzniku skvrn zcela zabránit, ani přípravky s ochranným faktorem 50+ nechrání stoprocentně, navíc partie jako ruce se obvykle nedaří chránit důsledně. Ale ochrana před sluncem je nejdůležitějším krokem ke zmírnění stařeckých skvrn.

Pokud jde o širší prevenci, je třeba myslet i na ochranu malých dětí před sluncem. V případě, že se dítě zbytečně spálí, významně to u něj zvyšuje možnost vzniku kožních nádorů v budoucnu. Z tohoto pohledu je žádoucí děti chránit aplikací dětských přípravků s ochranným SPF a myslet na bezpečnou dobu pobytu na slunci.

Jak se skvrn zbavit?

Krémy proti pigmentovým skvrnám

Nazývají se depigmentační nebo bělicí. Zesvětlí tmavší místa vaší pleti a potlačí přirozenou tvorbu kožního barviva - melaninu. Často jim v tom pomáhá postupné uvolňování vitaminu C do pleti. Nečekejte tedy, že se skvrn zbavíte po jednom namazání. Viditelných změn si můžete všimnout až po několika měsících. Samozřejmě vybírejte krémy co nejšetrnější k pokožce.

Běžný a chemický peeling

Zesvětlit pokožku pomůže i pravidelný peeling, který působí současně i preventivně. Použít můžete jak běžný, tak speciální na stařecké skvrny.

U dermatologa můžete absolvovat chemický peeling. Po zákroku buďte připraveni, že se mohou na kůži objevit šupiny nebo i stroupky. Pro odstranění je většinou nutné absolvovat několik sezení.

Kryoterapie

Další možností, jak se zbavit stařeckých skvrn, je kryoterapie. Metoda spočívá v aplikaci hlubokého suchého mrazu. K ošetření se nejčastěji používá tekutý dusík. Počítejte s tím, že je ošetření mírně nepříjemné a rána se hojí strupem.  

Ošetření intenzivním pulzním světlem (IPL)

Stařeckých skvrn se můžete zbavit i aplikací pulzního světla, které působí pouze na pigmentové skvrny a žilky. První den počítejte s lehce zarudlou pokožkou. Většinou stačí pouze jedno sezení, v některých případech je nutné přijít i podruhé. K rychlému odstranění pigmentových skvrn dopomůže frakční laser.

Proti skvrnám přírodně

Dříve, než si k tvářím a hřbetům rukou pustíte odborníka s nejrůznějšími přístroji, můžete vyzkoušet přírodní metody. Tou nejosvědčenější není nic jiného, než obyčejný citron. Musíte být trpěliví, viditelné výsledky se dostaví až po třech měsících pravidelného potírání plátky citronu. Více receptů na přírodní odstranění stařeckých skvrn najdete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47