Kruhy pod očima nebo otoky trápí mnoho žen i mužů. Poradíme, co na ně pomáhá

 Krása 
02. června 2020 09:31 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kruhy pod očima vás dělají starší Depositphotos
Temné kruhy pod očima nebo otoky trápí nejen mnoho žen, ale i mužů. Ženy to však hůře snášejí. Na vině je genetika, špatný životní styl, UV záření, ale také nejrůznější onemocnění.

Největší roli však hraje právě genetika, například stavba lebky nebo zděděná jemná a průsvitná kůže. A ti, k nimž byla dědičnost vlídná, si mohou na problémy zadělat velkou námahou očí třeba při dlouhé práci na počítači, nedostatkem spánku, stresem a nezdravým životním stylem, špatnou životosprávou, dehydratací, stresem, vyčerpáním, nedostatkem tekutin, ale také nedostatečnou péčí o pleť.

Tmavý nádech pokožky mívá na svědomí roztažení cév, které chtějí k očím přivést více krve, a ta skrz extrémně tenkou kůži pod očima namodrale prosvítá. Případně kožní buňky pod očima obsahují vyšší množství pigmentu, tzv. melaninu. Nejčastěji kruhy pod očima vzniknou kvůli omezení průtoku krve a lymfy v této oblasti.

Za vznikem kruhů pod očima mohou stát také nejrůznější onemocnění, například poruchy cévního nebo mízního systému, anémie, hormonální poruchy, alergie, onemocnění štítné žlázy, trávicího systému či jater. Náhlý výskyt tohoto kosmetického problému proto není radno podceňovat a při dalších doprovodných obtížích se raději obraťte na lékaře. Varujícím vykřičníkem by mělo být zhoršování se kruhů pod očima i tmavnutí kůže pod spodním víčkem. V těchto případech s návštěvou lékaře neotálejte.

Váčky pod očima zase obvykle způsobuje zadržování vody a tuku. To si velmi často způsobují ženy samy nesprávnou péčí zejména před spaním. Snaží se často dohnat přes den nedodržovaný pitný režim. Přebytek vody pak prosákne do kůže a ráno nás čekají nepříjemné otoky.

Jak se jich zbavit

Chlad

Překvapivou spoustu problémů vyřešíte pomocí „babských rad“ a jednoduchých receptů. Na unavené oči a kruhy pod očima téměř zázračně působí chlad, který prokrví pokožku. Po náročné noci si můžete pomoci například kostkou ledu zabalenou do čisté látky, kterou si přiložíte na okolí očí. Pozor, led nesmí přijít přímo na kůži, mohli byste ji popálit! Nedržte ho dlouho na jednom místě, spíš ho jemně přikládejte a kůži s ním zlehka masírujte. Stejnou službu vám udělají i studené gelové polštářky nebo vychlazený sáček bylinkového (nejlépe heřmánkového) či zeleného čaje.

Životospráva

Genetice asi neporučíte, ale životosprávu máte ve svých rukách. Pijte minimálně dva až tři litry pramenité, neperlivé a neslazené vody denně, aby se zlepšila činnost ledvin i lymfy. Všude s sebou noste láhev s vodou a dodržujte denní pitný režim. Do něj však nepočítejte černý čaj, kávu, slazené limonády ani alkohol.

Dostatek železa

Tmavé kruhy pod očima mohou podle vědců vypovídat o vaší chudokrevnosti. Zařaďte proto do jídelníčku potraviny, které železo obsahují, například játra, jakékoliv netučné červené maso, žloutky, luštěniny, jako je čočka, cizrna či fazole, produkty ze sóji, mořské plody nebo nejrůznější semínka (nejlépe slunečnicová či dýňová).

Vitaminy

Potraviny, které dělají pleti dobře, obsahují vitaminy C, E, K a kyselinu listovou. Nakupte si tedy jakoukoliv listovou zeleninu, citrusové plody, avokádo nebo ořechy. Naopak omezte sůl a přespříliš kořeněná jídla, ta jsou zabijákem krásné pokožky. Skvěle je nahradí čerstvé bylinky, ideálně vypěstované doma. Na otázku, co přesně vašemu tělu chybí, odpoví podrobné krevní testy.

Spánek

Každý má jiný biorytmus a vyhovuje mu odlišný čas večerky i budíčku. Obecně však platí, že byste měli spát 7 až 8 hodin denně a do postele uléhat nejpozději před 24. hodinou, aby tělo stihlo pořádnou noční regeneraci.

Speciální masáž

V kosmetickém salonu si lze dopřát řadu speciálních masáží, které se zaměřují na oblast kolem očí i přímo na kruhy pod očima a zlepšují průtok krve i lymfy. Odbornice zvolí krém i následnou péči vhodné pro vaši pokožku. Mikromasáž oblasti kolem očí můžete ovšem provádět také doma, třeba při ranním a večerním nanášení speciálního očního krému. Stačí po dobu jedné minuty bříšky ukazováčku a prostředníčku lehce poklepávat na pokožku směrem od vnitřního očního koutku k vnějšímu. Případně přiložte kloub palce pod oko, ukazováček nad oko, jako byste drželi dalekohled, a prsty lehce rozevírejte. Opakujte pětadvacetkrát. Zbavit se kruhů pod očima lze i přírodní cestou, více čtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47