Těchto dvanáct jídel pleť skutečně nesnáší. Raději se jim vyhýbejte

 Krása 
22. října 2021 07:09 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
Vrásky, předčasné stárnutí, akné a záněty jsou mnohdy důsledkem špatného stravování Pixabay
Určitě jste již mnohokrát slyšely přísloví, které říká, že jste to, co jíte. Měly byste ale vědět, že to platí opravdu doslovně, tedy že se toto přísloví týká i vaší péče o pleť.

Odborníci tvrdí, že špatný stravovací návyk je stejně špatný jako kouření cigaret. Bez dostatečného množství správných živin může vaše pokožka trpět záněty a poškozeným kolagenem a DNA, což má za následek rychlejší stárnutí pleti. Ale stejně jako potřebujete vyživovat pokožku, musíte si být vědomy potravin, které vaší pleti skutečně nedělají dobře. A co hůř, některé z těchto dvanácti potravin vás skutečně překvapí.

Které potraviny nejsou dobré pro hezkou pleť

Agávový sirup je vyhledávnou alternativou klasického cukru. Ale pozor! Přestože je tento sirup vyroben z řady druhů agávových rostlin, většinou obsahuje více fruktózy než kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, kterému se obvykle vyhýbáte. Co to znamená? Kromě zdravotních rizik, která představuje, může také ještě více zvýraznit vrásky a další známky stárnutí pokožky! Agávový sirup můžete nahradit medem, stévií nebo datlemi.

Obiloviny respektive cereálie. Dejte si pozor i na ty, které se zdají být "zdravé“, i když ve skutečnosti jsou vysoce rafinované a mají velký obsah cukru. Co to znamená? Tyto obiloviny mohou vyvolat výkyvy krevního cukru, které způsobují vrásky na kůži.

Potraviny bohaté na cukr vytvářejí akné a příliš mnoho cukru ve vaší stravě je jistým receptem na zarudnutí a záněty. Studie také naznačují, že konzumace cukru činí člověka náchylnějším k rakovině, protože současně vypíná obranyschopnost těla. 

Fast Food není dobré pro vaše zdraví a může poškodit vaši pokožku kvůli přísadám a konzervantům, které obsahuje, což může vést k vysokým hladinám krevního cukru a nadprodukci oleje. 

Mléko a mléčné výrobky způsobují zejména skvrny na spodní části obličeje. Dalšími důvody, proč se vyhýbat mléčným výrobkům, je skutečnost, že mohou zhoršit záněty a jsou jednou z nejčastějších příčin přecitlivosti na potraviny. 

Lepek vyřaďte ze své stravy v případě, že řešíte různé vady pleti a další kožní problémy, které se stále opakují. Můžete mít problém s jeho trávením nebo na něj dokonce můžete být alergičtí.

Kofein také není dobrým spojencem pleti. Kofeinové nápoje vás mohou dehydratovat a nakonec ovlivnit pružnost vaší pokožky, což vede ke snížení kolagenu, a tím je vaše pleť náchylnější k ochabnutí a vráskám.

Pšenice je složka, která působí jako cukr, který může vyvolat nejen nárůst hmotnosti, ale může také způsobit zánět a nerovnováhu krevního cukru, což vede k řadě kožních problémů. 

Zpracované potraviny mohou být důvodem, proč se ráno probouzíte s oteklou a nafouklou pletí. Důvodem může být nadměrný příjem soli z potravin, které jste jedly v předchozích dnech. Vysoký obsah sodíku ve zpracovaných potravinách, jako je slanina a uzeniny, způsobují otoky. 

Měkkýši, například krevety, krabi a humr, mají vysoký obsah jódu, což je obvykle viník ucpaných pórů a akné. 

Trans tuky a margarín jsou vyráběné tuky, které způsobují známky stárnutí, protože ucpávají tepny a odnímají pokožce pružnost. 

Alkohol neprospívá vašemu zdraví. Vaší pleti může způsobit velké škody. Má vysoký obsah cukru, který přispívá ke stárnutí pokožky a snižuje kolagen. Jeho dehydratační účinky mohou vést ke ztrátě vlhkosti a vzniku tmavých kruhů pod očima. Dále čtěte: Co je transepidermální ztráta vody a jak ovlivňuje vaši pleť.

Zdroj: Alyaka.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve