S pigmentací i akné vám pomůže domácí pleťová voda. K její přípravě stačí větvička černého bezu, heřmánek a lipový květ

 Krása 
19. března 2022 08:50 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výtažky z černého bezu jsou složkou mnoha kosmetických produktů Pixabay
Nečekejte, až začne kvést černý bez. Využijte jeho sílu už teď na jaře pro přípravu úžasné pleťové vody.

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Černý bez je poměrně rozšířeným keřem, na který lze narazit takřka na každé procházce. Má celou řadu příznivých zdravotních účinků. A nemusíte nutně čekat do léta, než vykvete. Blahodárných účinků této byliny můžete využít ještě teď, na začátku jara.

Stačí větvička

Bezová větévka s listy obsahuje celou řadu prospěšných látek, které příznivě působí na akné, ale také růžovku, která dokáže potrápit muže i ženy různého věku, stejně tak i rozšířené žilky v obličeji. S tím vším si dokáže poradit právě černý bez, respektive vnitřní část větvičky, které se říká také podkoří.

Jak na to

Na přípravu pleťové vody vám bude stačit asi 40 cm dlouhá větvička, případně dvě kratší. Ideálně, aby na ní byly čerstvé mladé lístky. V tu dobu bude mít nejvíce síly. Větvičku zbavte listů i kůry. Vnitřní část naškrábejte do malého kastrůlku, zalijte asi 2 dcl vody a dejte na 10 minut vařit. Poté odstavte a nechejte ještě dalších 20 minut louhovat. Odvar sceďte a můžete začít používat úplně stejně jako pleťovou vodu. 

Další účinky

Bez dokáže doslova vysát z pleti nečistoty a odstranit nadbytečný kožní maz. A vzhledem k tomu, že působí protizánětlivě, je možné ho využít k čištění podrážděné pokožky, prasklin, odřenin, po slunění, kdy rovněž zklidní pokožku a vytváří ochrannou bariéru. Mimo to tonizuje a sjednocuje pleť, činí pleť jasnou, svěží a zdravou. A pleťovou vodu lze použít i pro zmírnění vrásek a eliminaci pigmentace. 

Pěsticí maska

Černý bez můžete také zakomponovat do pěsticí masky. Ta pleť vyživí, učiní ji sametově hladkou 

Suroviny:

  • 1 polévkovou lžíci sušeného bezového květu
  • 1 polévkovou lžíci sušeného heřmánku
  • 1 polévkovou lžíci sušených lipových květů
  • 2 lžičky bio mouky
  • 1 lžička bio olivového oleje.

Stačí smíchat stejné díly sušeného černého bezu, heřmánku a lípy (vše nejlépe v bio kvalitě), spařte  vroucí vodou, přidejte mouku a olej. Vzniklé těsto naneste na obličej a nechte 20 minut působit. Obličej  omyjte teplou vodou. Další zajímavé tipy na přírodní pleťové masky najdete zde.

Zdroj: korenyzdravi.cz, sonnentor.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod