Fakt, že se akné objevuje stále na stejných místech, má hned tři důvody

 Krása 
05. dubna 2022 10:03 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Akné je třeba správně ošetřovat, aby nedošlo k trvalému zánětu kůže Depositphotos
Pokud vaše pleť trpí akné, pravděpodobně to znáte. Zas a znovu se pupínky objevují na stejných místech. Sotva je zaléčíte a na chvilku si ulevíte, jsou zpět.

Tento opakující se vzorec tedy není způsoben například špatným čištěním vaší pleti. Je to dobře známý fakt, který má své tři důvody. Které to jsou?

Poškozená kůže

"Některé oblasti jsou náchylné k tvorbě akné, protože je tam více pórů a potních žláz, jako je například tzv. T zóna," vysvětluje Dr. Qian Xu pro The Stylist. Pupínky u některých lidí mohou souviset s nošením masek, takže se obvykle nacházejí v dolní části obličeje, zatímco hormonální pupínky mají tendenci se objevovat na tvářích a čelisti. Pokud se skvrny nehojí správně, kůže zůstává zanícená a je náchylnější k vytvoření nového akné. Je velmi důležité, najít a řešit příčiny opakovaných pupínků, jinak se budou stále objevovat a nakonec zanechají na kůži nežádoucí jizvy.

Časté dotýkání se obličeje

Jde dokonce o jeden z hlavních důvodů, proč měsíc co měsíc raší na stejných místech nové pupínky. Mnoho lidí se často dotýká svých tváří, aniž by si to uvědomovali. Ale ruce jsou plné bakterií, a když se dotkneme své pokožky, mohou se tyto bakterie přenést na naše obličej. Když je pokožka zdravá a její bariérová funkce je dobrá, není to velký problém. Lidé však mají ještě větší tendenci sahat na oblasti s existujícím akné nebo míst, kde pupínky nedávno měli. Jenomže v těchto oblastech je již v kůži zánět, což znamená, že je méně odolná vůči bakteriím z rukou. Opakující se akné ve stejné oblasti nakonec vede k chronickému zánětu a zjizvení.

Hormonální změny

Hormony a genetika hrají u akné samozřejmě velkou roli. Tyto faktory určují rozložení vašich potních žláz a jejich aktivitu. Je velmi běžné, že akné začíná u dospívajících kvůli hormonálním změnám, ke kterým dochází během puberty. Hormonální změny mají tendenci aktivovat mazové žlázy. To v kombinaci se skutečností, že teenageři obvykle nemají pevnou rutinu péče o pleť nebo se dokonce o pleť nestarají vůbec, vede k ucpání, zánětu a dokonce infekci těchto mazových žláz, což má za následek velké pupínky plné hnisu. U mnoha žen má výskyt akné také tendenci se shodovat s jejich měsíčními cykly, kdy samozřejmě rovněž dochází k hormonálním změnám. To samé platí pro ženy v prvotní fázi menopauzy.

A co s tím? Kromě správného čištění pleti postižené akné je nutné také zlepšit zdravou bariérovou funkci pokožky, začlenit antioxidanty jako je vitamin C a vitamin E, které napomáhají procesu hojení a chrání před dalším poškozením. A samozřejmě je důležité myslet na to, abyste nesahali na postižené oblasti.

Zdroj: The Stylist, News24.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008